Gazze'de Kaybolan İsrail Vatandaşları

Hamas Hareketi'nin askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in elindeki tüm istihbarat imkanlarına rağmen esir asker Oron Şaul'a ilişkin bir bilgiye ulaşamayacağını belirtti.

İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar esnasında, asker Oron Şaul'un esir alınmasının birinci yılı nedeniyle yayımlanan yazılı açıklamada, "(İsrail hapishanelerindeki Filistinliler) Bugün esirler için özgürlük umudu tazelendi. (İsrail) Elindeki tüm istihbarat imkanlarını kullanmasına rağmen esir askeri konusunda hiçbir bilgiye ulaşamayacak" ifadesi kullanıldı.

İsrail askerinin esir alınmasının ayrıntılarına değinilen açıklamada, Şaul'un 20 Temmuz 2014'te saat 00.45'te Gazze'nin doğusuna düzenlenen operasyonla esir alındığı ve 365 gündür İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde tutulduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca "Açıklamalarımız kesin ve doğrudur. Mücahitlerimiz bu konuda inisiyatif sahibidir" denilerek İsrail halkının gerçekleri öğrenmek için Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamaları takip etmesi gerektiği belirtildi.

- Hamas'ın elindeki İsrail askerleri

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir askeri esir aldığını açıklamıştı. İsrail tarafı ise Şaul'un çatışmalarda ölmüş olabileceğini bildirmişti. İsrail ayrıca Hamas'ı, 1 Ağustos 2014'te Refah kentinin doğusunda bir çatışmada öldürülen Hadar Goldin isimli askerinin cesedini vermemekle suçlamıştı.

İsrail basını son dönemde bu konu hakkında sessizliğini koruyan Hamas'ın elinde hayatta olan İsrail askerlerinin bulunabileceği iddialarını gündeme getirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki tutsaklar dosyasıyla ilgilenmesi için Lior Lotan'ı görevlendirmişti.

Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA