'Haremeyn-Osmanlı Döneminde Mekke Ve Medine'

İslam Tarih, Sanat ve Kültür AraşŸtırma Merkezi (IRCICA) ile İstanbul BüyükşŸehir Belediyesi (İBB) Kültür Aşž tarafından hazırlanan, "Haremeyn- Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine" başŸlıklı sergi, sanatseverlerle buluşŸtu.

Taksim Metro Sanat Galerisi'ndeki serginin açılışŸını IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren ile İBB Kültür Aşž Genel Müdürü Nevzat Kütük gerçekleşŸtirdi.

AçılışŸta konuşŸan Halit Eren, İBB ve Kültür Aşž ile bu sergiyi hazırlamaktan memnuniyet duyduğŸunu belirterek, "Bu sergi 100 yıllık bir tarihi geçmişŸi bugün gözler önüne seriyor. Mukaddes mekanlara ecdadımızın yaptığŸı hizmetleri, Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere'ye yaptığŸı hizmetleri bu sergimizde müşŸahade edeceğŸiz" dedi.

Sultan İkinci Abdulhamid'in koleksiyonu olarak bilinen Yıldız arşŸivleri ve koleksiyonu ile Medine Müdafii Fahreddin PaşŸa'nın özel koleksiyonundan seçilmişŸ fotoğŸrafların sergide görülebileceğŸini vurgulayan Eren, Mekke ve Medine ile İstanbul'dan Mekke'ye hac mevsimi için gönderilen hediyeleri taşŸıyan Surre Alayları'nın fotoğŸraflarının yer aldığŸını dile getirdi.

Halit Eren, bu özel serginin, Ramazan ayının manevi atmosferinde daha da anlam kazandığŸının altını çizerek, "Bu kıymetli sergi ile İslamiyet açısından mukaddes kabul edilen mekanların, İslam mimari mirasının ve o dönemdeki sosyal hayatın farklı karelerini bir araya getirerek kültürel mirasa katkı sunmayı amaçladık" diye konuşŸtu.

- FotoğŸraflar, Türkiye'de ilk kez sergileniyor

Sultan II. Abdülhamid tarafından 1900-1908 yıllarında şžam ile Medine arasında inşŸa ettirilen Hicaz Demiryolu, Mekke ve Medine (Haremeyn) ve Kabe hakkında bilgiler verirken, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başŸında gerçekleşŸtirilen altyapı ve inşŸaat faaliyetleri, tarihi mekanların onarımı ve korunması, hac ve kamu hizmetlerini de yansıtıyor.

Daha önce Malezya ve Suudi Arabistan'da ziyarete açılan ve yoğŸun ilgi gören sergi de 98 fotoğŸraf yer alıyor.

Sergi, 10 AğŸustos'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA