Diyarbakır patlamasında PKK'nın mı parmağı var?

HDP mitingini hedef alan bombanın detayları, PKK'yı gösterdi. PKK aynı düzeneği 2006'da da kullanırken mitingden bir gün önce Diyarbakır polisi bir örgüt evinde aynı bombadan buldu. Bombanın tüpüne bağlı olduğu seyyar çay arabası ise miting öncesi PKK ile yakınlığı bilinen DİHA tarafından görüntülendi

Diyarbakır patlamasında PKK'nın mı parmağı var?
Diyarbakır patlamasında PKK'nın mı parmağı var?
Diyarbakır'da HDP mitinginde 2 kişinin öldüğü patlamaya ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'de her hain pusuda parmağı olan PKK'nın bu kanlı olayda da parmağı olduğu belirlendi. Diyarbakır'ın İstasyon Meydanı'nda HDP mitinginde yaşanan patlamayla ilgili yürütülen soruşturmada önemli bilgi ve bulgulara ulaşıldı. Bombanın miting alanında kalabalığın toplanmasından önce seyyar çay arabasının altında geldiği belirlendi.

Piknik tüpü içine yerleştirilen ve yüzde 33 azot içeren amonyum nitrat gübresi, RDX kimsayal madde içerdiği belirlenirken, tahrip gücünü artırmak için sanayi bilyesi, beton çivisi, tırtıklı darbeli vida, çelik dübel ve benzer metal artıklarıyla da desteklendiği belirlendi. İki ayrı cep telefonu düzeneğine bağlanan bombanın ilk düzeneğinin harekete geçirilmek istendiği, ancak patlamadığı, ikinci denemede bombanın infilak ettiği tespit edildi. Piknik tüpünün altının oksijen tüpüyle kesildiği, bombanın yerleştirildikten sonra yeniden kaynak yapılarak, patlamaya hazır hale getirildiği saptandı.

Miting alanını 6 noktadan görebilen MOBESE kayıtlarını inceleyen Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin, patlamanın meydana geldiği trafo binası önündeki seyyar çay arabasının etrafındaki 4 kişinin eşkâline ve kimliklerine ulaşmaya çalıştığı bildirildi. Öte yandan patlamanın meydana geldiği trafo binası önündeki seyyar çay arabasının miting öncesinde PKK ile yakınlığı bilinen Dicle Haber Ajansı tarafından görüntülenmesi de dikkatlerden kaçmadı. Olay yerinden elde edilen deliller Kriminal Polis laboratuarında titizlikle incelendi ve bombanın el yapımı patlayıcı olup, 2006 yılında Diyarbakır'da Koşuyolu Parkı'nda meydana gelen ve 10 kişinin ölümü, 16 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamadaki bomba düzeneğiyle birebir aynı olduğu ortaya çıktı.

Koşuyolu'ndaki patlamada da piknik tüpü içine yerleştirilmiş bomba kamufle edilmek için büyük bir termosun içine konularak cep telefonuyla patlatılmıştı. Bu arada Diyarbakır'da polis ekiplerinin miting öncesi PKK ile bağlantılı bir evde yaptığı aramada ele geçirilen el yapımı bombalarla HDP mitinginde ele geçirilen bombaların aynı tür olduğu ortaya çıktı. Miting alanındaki parçalanmış cep telefonu ile simkart parçalarını da toplayan ekipler, olay yerindeki baz istasyonlarından, patlamanın yaşandığı saatte trafo önündeki telefon düzeneğini harekete geçiren telefonun kim adına kayıtlı olduğunu araştırıyor. Bombayı harekete geçiren parçalanmış cep telefonu, fünye ve elektrik kablolarıyla patlayan tüpün parçaları üzerinde de parmak izi çalışması yürütüldü.

KAOS PLANI TUTMADI
Diyarbakır'da 2 kişinin öldüğü, 137 kişinin yaralandığı HDP mitingi sırasındaki patlamaya ilişkin soruşturma 5 savcı tarafından yürütülüyor. Olayla ilgili Ankara'dan gelen özel bir ekip Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerle birlikte çalışmalara başladı. Bölgede görev yapan üst düzey yetkililer, saldırıda asıl amacın kaos yaratıp, insanların ezilmesi ile yüzlerce kişinin ölümüne neden olmak olduğu belirtti. Böylelikle seçimlerin sabote edilmesinin amaçlandığı ifade edildi. Güvenlik güçlerinin incelemesinde eylemin 'profesyonel' eller tarafından gerçekleştirildiği belirlendi.