Anayasa Mahkemesinin 'İmam Nikahı' Kararı

Ege İşŸ Kadınları DerneğŸi (EGİKAD) Yönetim Kurulu BaşŸkanı Betül ElmasoğŸlu, Anayasa Mahkemesinin, resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesinin, kadınlar ve çocuklar aleyhine sonuçlar doğŸuracağŸını savundu.

ElmasoğŸlu, yaptığŸı yazılı açıklamada, resmi nikahın kadınlar için bir güvence niteliğŸinde olduğŸunu belirterek, Anayasa Mahkemesinin "imam nikahı" kararı ile çocuk gelin sayısının da artacağŸını ifade etti.

ElmasoğŸlu, "Türkiye'de evlilerin yüzde 96.7'si dini nikahlı. Yani toplum olarak, dini nikaha önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Sadece dini nikahla yapılan evliliklerde kadınların ve o evliliklerden doğŸan çocukların haklarının garanti altında olmadığŸını vurgulayan ElmasoğŸlu, kararın kadınlar ve çocukların aleyhine sonuçlar doğŸuracağŸını iddia etti.

Kararın toplumda "resmi nikaha gerek kalmadığŸı" şŸeklinde anlaşŸılabileceğŸine işŸaret eden Betül ElmasoğŸlu, açıklamasında şŸu ifadelere yer verdi:

"Bu kararla erken evlilikler çoğŸalacak. Her yıl binlerce kız çocuğŸu 18 yaşŸından küçük olduğŸu için sadece dini nikahla evlendiriliyor. Karar bu nikahları kıyan din görevlilerinin elini rahatlattı. Ayrıca dini nikahta, kadın evlenmek isteyip istemediğŸini bizzat kendisi şŸahitler önünde söylemek zorunda değŸil. Babasının ya da erkek bir büyüğŸünün 'evet' demesi evlenmesine yetiyor. Anayasa Mahkemesinin işŸi kadınların ve çocukların hayatını zorlaşŸtırmak değŸildir. 7 Haziran'da seçilecek yeni meclisin ilk işŸi bu durumu yeni bir kanun yaparak ortadan kaldırmak olmalı."

Kaynak: AA