Kazdağları'nda Üretip Nöbetleşe Satıyorlar

LJanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağŸlı Nusratlı köyünde üç yıl önce hayata geçirilen projeyle kadınlar, KazdağŸları'ndan ürettikleri onlarca çeşŸit ürünü nöbetleşŸe turistlere satıyor. Restore edilen 75 yıllık taşŸ binada satılan ürünlere İstanbul'daki kafelerden de talep geliyor.

Nusratlı Köyü Kültür Turizm ve DayanışŸma DerneğŸi BaşŸkanı Süheyla DoğŸan ǜnal, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, KazdağŸları'nda bulunan köylerindeki derneğŸi 2005'te kurduklarını söyledi.

ǜnal, yedi kişŸiyle kurdukları derneklerinde bugün yarısı kadın 98 üyelerinin bulunduğŸunu ifade ederek, bugüne kadar çok sayıda proje gelişŸtirdiklerini anlattı.

Hayata geçirdikleri projelerle, köylerinin alt yapısını düzenlediklerini, çöplerin doğŸa yerine konteynerlere atılmamasını sağŸladıklarını dile getiren ǜnal, LJanakkaleli olup da şŸehitlikleri görmeyen yaşŸlıları Gelibolu Yarımadası'na götürdüklerini aktardı.

Bilgi ǜniversitesi'nin destekleriyle çocuklara, kadınlara bilgisayar ve İngilizce eğŸitimler verildiğŸini belirten ǜnal, şŸöyle devam etti:

"Köyün ekonomik yapısının gelişŸtirilmesi özellikle kadınlarımızın üretmeleri için çalışŸtık. Ziraat mühendisi bir arkadaşŸımızın desteğŸiyle Nusratlı GelişŸim Projesi'ni hazırladık ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na sunduk. 25 kadına ev pansiyonculuğŸu eğŸitimi verildi. Kadınlarımızın KazdağŸları'nda yetişŸen bitkilerden değŸişŸik ürünler üretip satması sağŸlandı. 75 yıllık taşŸ bina olan atıl durumdaki eski okulumuzu restore ettik. Kadınların ürettiğŸi ürünleri burada satışŸa sunuyoruz. şžu anda üretip satışŸ yapan olarak kayıtlı 12 kadınımız görünüyor. Ancak, bu kadınlarımız annelerinin, komşŸularının, kardeşŸlerinin de ürünlerini de satışŸ salonuna koydukları için bu proje tüm köy kadınlarına hitap etmişŸ oluyor."

ǜnal, kadınların tamamen doğŸal ebegümeci, kekik, katır tırnağŸı, erguvan, dut, elma, gül reçeli, zeytin ve yağŸı, sütlü tatlıların üzerine yapılan gül topu, yaprak sarması, turşŸu, salça, ısırgan, havuç ve ıspanaklı erişŸte, tarhana gibi ürünler ürettiğŸini ifade etti.

KazdağŸları'ndan toplanan adaçayı, ısırgan, kekik, papatya gibi otların da satıldığŸını anlatan ǜnal, kadınların, evlerindeki 50-60 yıllık eski giysileri bile satışŸa getirdiğŸini söyledi. ǜnal, "50 yıllık köylü kadın elbisesi, yelek ve hırkalarını satıyoruz. Bunları dekoratif amaçlı alıyorlar. Tamamen el işŸi şŸal ve başŸörtüleri, bebek yelekleri, kazak ve çorapları var" dedi.

- Bazı köylere danışŸmanlık yapıyorlar

Binada her gün bir kadının nöbetçi kaldığŸını belirten ǜnal, şŸunları kaydetti:

"SatışŸtan sorumlu 12 kadınımız var. Bunlar nöbetleşŸe satışŸa, binanın temizliğŸine, bakıyor. SatışŸla ilgili ilkelerimiz var. MüşŸteri gelince kendi tezgahına yönlendirmiyor. Masada oturup müşŸteriye müdahale etmiyor. Sadece ürünlerle ilgili bilgi veriyor. Salondaki ürünler, kadınların isimlerine göre ayrılmışŸ durumda. MüşŸteri istediğŸi yerden ürünü satın alıyor, satışŸtan sorumlu kadın da kimin ürünü satıldıysa deftere not düşŸüyor. Ay sonunda kadınlarımıza paralarını veriyoruz."

ǜnal, LJanakkale-İzmir karayolu üzerinde yer alan köylerine doğŸal ürün alışŸverişŸi için yaz aylarında çok turist geldiğŸini vurgulayarak, İstanbul'da kahvaltı veren bazı kafelerin ürünlerini de kendilerinin karşŸıladığŸını ifade etti.

Kadınların birleşŸip bu şŸekilde ortak harekete geçmelerine övgüler aldıklarını aktaran ǜnal, "Sabancı Vakfı, bizi fark yaratan dernek olarak seçti. İnternet üzerinden siparişŸlerimiz var. Türkiye'nin çeşŸitli yerlerine model olduk. Gerek biz gidip anlattık, gerek onlar geldi. Halen bazı köylere danışŸmanlık yapıyoruz" diye konuşŸtu.

Kaynak: AA