Irak Ve Suriye'de Savaşmaya Giden Yabancılar

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Irak ve Suriye'ye terör örgütü DAEŞ saflarında savaşmaya giden yabancıların engellemesinin sadece bu ülkelerin komşularının sorumluluğunda olmadığını söyledi.

Dujarric, basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, DAEŞ'e katılmak için Suriye ve Irak'a gidenlerin engellenmesi için kaynak ülkelere de büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti.

Dujarric, "Bu ülkeler, genç kız ve erkeklerin bu aşırı ideolojilere nasıl kapıldıklarını anlayıp bununla mücadele etmeliler. Bu gençlerin bütün hayatlarını arkalarında bırakarak aşırı gruplara katılmalarını engellemeliler" dedi.

Lübnan gibi bazı ülkelerin terörist savaşçıların bölgeye geçişlerinin engellenmesi ve sığınmacılar konusunda BM'den yardım talep ettiğini ifade eden Dujarric, komşu ülkelerin halen kendilerine sığınan Suriyeliler konusunda büyük bir yük altında olduklarını belirtti.

Komşu ülkelerin Suriye ve Irak ile uzun sınırları olduğuna ve bu uzun sınırların kontrolünün zorluğuna işaret eden Dujarric, "Sorumluluk sadece bu ülkelerde değil" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi kararlarında, terörist savaşçıların bölgeye seyahati ve DAEŞ'e katılımının engellenmesi için tüm BM üyelerine çağrı yapılmıştı.

Kaynak: AA