İran-Hindistan İlişkileri

İran CumhurbaşŸkanı Hasan Ruhani, "İran ve Hindistan ekonomisi birbirlerinin tamamlayıcısı durumundadır. LJabahar Limanı'na yapılan yatırım, Tahran ve Yeni Dehli yönetimleri arasındaki ilişŸkilerde yeni bir dönemin başŸlangıcıdır" dedi.

İran CumhurbaşŸkanlığŸına ait internet sitesinde yer alan habere göre, Hindistan UlaşŸtırma Bakanı Gad Gari'yi kabulünde yaptığŸı konuşŸmada, tarihi dostluğŸa sahip iki ülke arasındaki ilişŸkilerin günden güne ilerleyeceğŸine olan inancını dile getiren Ruhani, "İran, Hindistan'ın transit ve demiryolu ile Orta Asya, Kafkasya ve DoğŸu Avrupa'ya ulaşŸması için önemli bir rol üstlenebilir" ifadelerini kullandı.

ǜlkeye yabancı sermaye girişŸini önemsediklerini belirten Ruhani, Hindistanlı yatırımcıların demiryolu çalışŸmalarının yanı sıra LJabahar ve diğŸer ülke limanlarına yatırımlarını memnuniyetle karşŸıladıklarını belirtti.

Ruhani şŸunları kaydetti:

"İran ve Hindistan ekonomisi birbirlerinin tamamlayıcısı durumundadır. LJabahar Limanı'na yapılan yatırım Tahran ile Yeni Delhi arasındaki ilişŸkilerde yeni bir dönemin başŸlangıcıdır. Ticaret hacmi artmalı. İki ülke arasında bir çok ortak çıkar bulunmakta. Ekonomik işŸbirliklerinin yanı sıra siyasi ve uluslararası alanlarda da genişŸ işŸbirlikleri kurulabilir."

ǜlkesinin BaşŸbakanı'nın yazılı mesajını Ruhani'ye sunan Hindistan UlaşŸtırma Bakanı Gari yaptığŸı konuşŸmada, tarihi dostluklarının ilişŸkilerindeki olumlu rolüne değŸinerek Yeni Dehli yönetiminin LJabahar Limanı'nın gelişŸmesi için yapılacak çalışŸmalara hazır olduğŸunu söyledi.

Gari, "Yeni Delhi, limanlar, demiryolu ve transit yol çalışŸmalarıyla ilgilenmektedir. LJabahar Limanı'ndaki işŸbirliğŸinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişŸkileri artıracağŸına inanıyoruz" dedi.

-İran-Hindistan stratejik ortaklığŸı

Hindistan'dan bir heyet geçtiğŸimiz günlerde LJabahar kentine gelerek 85 milyon 210 bin dolarlık yatırım sözleşŸmesini imzaladı. Böylece, her iki ülke arasındaki ortak yatırımın temelleri atılmışŸ oldu.

İki ülkenin planladığŸı projeler arasında, Hindistan'nın Maharashtra eyaletine bağŸlı Bombay kendinde bulunan Cevahirlal Nehru ile Gujarat eyaletine bağŸlı Kandla limanları işŸletmecileri, ortak bir şŸirket kuracak ve LJabahar Limanı'nda inşŸaatı tamamlanan 2 iskeleyi 10 yıllığŸına kiralayacak ve bu süre uzatılabilecek.

İran resmi ajansı IRNA'nın Mart 2014'te yayınladığŸı habere göre, LJabahar limanının yıllık 20 milyon ton yük ve petrolü taşŸıyabilmesi için iki iskele yapılması, liman'ın altyapısının gelişŸtirilmesinin ardından Hindistan ürünlerinin Afganistan ve Orta Asya piyasasına erişŸiminin sağŸlanacağŸı bildirilmişŸti.

Livemint adlı ekonomik haber sitesinin raporuna göre, Hindistanlı şŸirketlerin, LJabahar'da inşŸaatı tamamlanan biri konteyner terminali diğŸeri çok amaçlı kargo terminali olan iki iskeleye bir yıla kadar yatırım yapacaklarını, Hint yatırımcılar tarafından temin edilecek teçhizatın mülkiyeti 10 yıllık bir süre sonunda herhangi bir para İran Limanlar ve Denizcilik Kurumu'na devredileceğŸini bildirdi.

-LJabahar Limanı'nın önemi

Hindistan, İran'ın güneydoğŸusundaki LJabahar Limanı'nı kullanarak Orta ve GüneydoğŸu Asya ülkelerine ulaşŸmayı hedefliyor.

Pakistan'dan geçmeden Afganistan ve DoğŸu Avrupa'ya ulaşŸabileceğŸi alternatif ticaret yolları inşŸa etme çabasındaki Hindistan'ın girişŸimlerinin İran'ın LJabahar Limanı jeoekonomik ve stratejik önemini arttırıyor.

Hindistan, Afganistan'la LJabahar Limanı'nın gelişŸtirilmesi ve Türkmenistan'la ortak yapılan "Uluslararası Kuzey-Güney UlaşŸtırma Koridoru Hükümetler Arası AnlaşŸması" projelerine özel önem veriyor.

İran'ın resmi ve yarı resmi haber ajanslarına göre, LJabahar liman kenti Afganistan, Türkmenistan, ǖzbekistan, Kazakistan ve Rusya'nın doğŸusuna yük sevkıyatı için en kısa ve ucuz transit güzergah niteliğŸini taşŸıyor.

Liman yetkilileri ise LJabahar'daki 6 büyük iskelenin 2,5 milyon ton kapasite ile faaliyet gösterdiğŸini, bu iskelelere 50 bin ton kapasiteli gemilerin demir atabildiğŸini söylüyor. Yakın gelecekte 70 bin tonluk kapasiteli gemilerin yanaşŸabilmesi için gerekli çalışŸmaların tamamlanmasıyla Pakistan'daki Gwadar liman kentinin kapasitesinin üzerine çıkılması öngörülüyor.

Kaynak: AA