Malatya'da 'Uygarlık Anadolu'da Doğdu' Konferansı Verildi

Malatya'da 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla Prof. Dr. Fahri Işık, "Uygarlık Anadolu'da Doğdu" isimli konferans verdi

Malatya'da 'Uygarlık Anadolu'da Doğdu' Konferansı Verildi
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansın açılışında konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, müzelerin kültürel varlıkların sergilendiği mekanlar olduğunu belirtti.

Müzelerin halkın kültür varlıkları konusundaki eğitimini geliştiren, geçmişten günümüze ışık tutan kuruluşlar olduğunu vurgulayan Kamçı, müzelerin geçmiş milletlerin düşünce, inanç, yaşam ve sanat anlayışlarını öğrenme imkanı sunduğunu kaydetti. Kamçı, "Müzeler geçmişteki kültür varlıklarının sergilendiği yer olmakla beraber, etnografya, fen ve folklara dair eserlerin de bilgi ve gözlemlerimize sunduğu yerdir. Dolayısıyla müzelerin belirli aralıklarla ziyaret edilmesi, hem yeni bilgi edinimlerine hem de mevcut bilgilerin pekişmesine yardımcı olacak" dedi.

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay da son yıllarda Malatya'da 3 müze hizmete açtıklarını dile getirerek, Malatya Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Atatürk Evi Müzesi ve Arslantepe Açık Hava Müzesi'nin ziyaretçileri ağırladığını söyledi.

Özbay, 2015'in ilk 4 ayında Malatya'daki müzeleri toplam 18 bin 433 kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.

Konuşmaların ardından Müzeler Haftası kapsamında Prof. Dr. Fahri Işık tarafından "Uygarlık Anadolu'da Doğdu" isimli konferans verildi. Bugünkü uygarlığın yaratılışında, Batı uygarlığının temellenişinde Anadolu'nun ne kadar önemli bir yeri olduğunun bilindiğini belirten Işık, "Doğu Akdeniz'den başlayarak, Güney Doğu Anadolu'dan Mezopotamya'ya kadar inen ve adına Bereketli Hilal denen bir toprak. Bu toprak arasında altın üçgen diye adlandırılan özel bir bölüm var ve de Cafer Höyük, Malatya'nın 40 kilometre kadar kuzey doğusunda yer alan Cafer Höyük bu altın üçgen içinde yere alan yerleşimlerden biri. Burada İsa'dan önce 9. bin yılın sonlarında ve 7 bin yıl içlerine kadar devam eden Toroslardaki tarihsel gelişimi aydınlatan kazılar yapılmış. Orada yerleşik düzen ve avcılığın yapıldığı anlaşılmış. Oradaki yapıtların yerli üretim olduğu görülmüş" diye konuştu.

Kaynak: AA