Kuveyt Türk, Özel Bankacılık Faaliyetine Başladı

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, "Özel Bankacılık hizmetimiz sayesinde Türkiye'deki mevduat sahiplerinin yanı sıra Körfez ülkelerindeki yatırımcıların portföylerini ülkemizde değerlendirmelerini sağlayacağız" dedi.

Özel Bankacılık tanıtımında Uyan, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini ve böylece ekonomiye destek olmayı hedefleyerek bu hizmeti başlattıklarını söyledi.

Bugüne kadar özel bankacılık hizmetlerini bireysel bankacılık grubu içinde müşterilerine sunduklarını hatırlatan Uyan, çalışmalarına başlayan yeni birimle bu alandaki ürün ve hizmetleri, müşterilerine daha kapsamlı ve konforlu bir şekilde sunmayı amaçladıklarını dile getirdi. Türkiye'de 1 milyon liranın üzerinde varlığı bulunan 77 binden fazla gerçek ve tüzel kişiliğin bulunduğuna dikkati çeken Uyan, şöyle devam etti:

"Bu kişilerin sahip olduğu mevduat tutarı yaklaşık 298 milyar lira civarında. Yurtdışı yerleşik mudi sayısına baktığımızda ise yaklaşık 4 bini aşkın kişi olduğunu görüyoruz. Bu hesaplardaki bakiye ise 39 milyar lira düzeyinde. Kısacası ülkemizde bu alanda önemli bir potansiyel bulunuyor. Fakat bugüne kadar bu kitleyi katılım bankacılığının hizmet anlayışı ile buluşturacak bir banka bulunmuyordu. Özel Bankacılıkla yüksek gelir grubundaki yabancı müşterileri kendi ülkelerinde alışık oldukları hizmet anlayışıyla buluşturmayı amaçlıyoruz. Bu hizmetimiz sayesinde Türkiye'deki mevduat sahiplerinin yanı sıra Körfez ülkelerindeki yatırımcıların portföylerini ülkemizde değerlendirmelerini sağlayacağız."

Banka müşterilerine mobil bankacılık, internet bankacılığı ve çağrı merkezi kanalları üzerinden Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde 7 gün 24 saat destek verdiklerini vurgulayan Uyan, Özel Bankacılık hizmetlerini özel bankacılık ürünleriyle de destekleyeceklerini belirtti. Uyan, bu kapsamda MasterCard World Elite kredi kartı ürününü de müşterileriyle buluşturacaklarını dile getirdi.

Uyan, yabancı müşterilerin Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarına aracılık ettiklerini belirterek, bu müşterilere ilgilendikleri yatırımlarda gayrimenkul değerinin yüzde 50'sine kadar kredi imkanı sunduklarını ifade etti. Gerçekleştirdikleri bu çalışmalarla özel bankacılık alanında hizmet verdikleri müşteri sayısını 2018 yılına kadar 3 binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Uyan, yönettikleri 1 milyar dolarlık mevcut varlık miktarını da yüzde 100 artışla 2 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini anlattı.

Katılım bankalarının 2005'te 9,9 milyar lira olan toplam aktiflerinin, 2014 sonu itibariyle 10 kattan fazla artışla 104,2 milyar liraya ulaştığını belirten Uyan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu sürede sektörün toplam mevduatlarında 8 kat, toplam kredi ve öz kaynaklarda ise 9 kattan fazla artış yaşandı. 2010 yılından bu yana bu alanlarda yüzde 50'ye yakın büyüme gerçekleşti. Bu tablo sektörün büyüme hızını ve önümüzdeki yıllardaki büyüme potansiyelini ortaya koyuyor. Karlılıkta da bu büyümenin yansımasını görüyoruz. Katılım bankacılığının net dönem karı 2005'ten bu yana 250 milyon liradan 957 milyon liraya yükseldi."

Kaynak: AA