Avrupa'daki Türkler Sandık Başında

Türkiye'deki 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Avrupa'da Türklerin yoğun yaşadığı bazı ülkelerde başlayan oy verme işlemi devam ediyor.

Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Danimarka'da 8 Mayıs'ta başlayan oy kullanma işleminin sorunsuz devam ettiği ve katılımın genelde bir önceki güne göre arttığı belirtildi.

- Belçika'da hafta sonu ek sanık konuluyor

131 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Belçika'da oylar Brüksel ve Anvers başkonsolosluklarında kullanılıyor. Hafta içi üçer sandıkta devam eden oy verme işlemi için hafta sonu Brüksel'de üç, Anvers'te bir ilave sandık kuruluyor. Başkonsolosluklardan alınan verilere göre, Belçika'da 4 günde 3 bin 883 kişi oy kullandı.

Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 65 bin seçmenin bulunduğu kendi sorumluluk alanlarında seçimlerin sorunsuz ve artan katılımla devam ettiğini söyledi.

Ulusoy, Brüksel Başkonsolosluğunda 8 Mayıs'ta 248, 9 Mayıs'ta 436, 10 Mayıs'ta 812 ve 11 Mayıs'ta 542 kişinin oy kullandığını kaydetti.

Seçime katılımda gözlemlenen artışın memnuniyet verici olduğunu belirten Başkonsolos Ulusoy, vatandaşlara nüfus cüzdanları ya da pasaportlarıyla sandığa gelerek demokratik haklarını kullanmaları çağrısında bulundu.

Anvers Başkonsolosu Mustafa Kemalettin Eruygur da kendi bölgelerinde 66 bine yakın kayıtlı seçmen bulunduğunu, ilk gün 247, ikinci gün 424, üçüncü gün 605 ve dördüncü gün 519 kişinin oy verdiğini bildirdi.

Kendi bölgelerinde katılımın her geçen gün arttığını anlatan Eruygur, nihai oran hakkında bir tahminde bulunmak için henüz çok erken olduğunu fakat ilginin artarak devam etmesini beklediklerini ifade etti.

AA muhabirine konuşan Belçika'daki Türk seçmenler, geçen yılki cumhurbaşkanı seçiminde uygulanan randevu sisteminin kaldırılmasından memnun olduklarını belirterek katılımın yüksek olmasına rağmen kuyrukta beklemediklerini söylediler.

- Almanya'da yaklaşık 45 bin kişi oy verdi

Yaklaşık bir buçuk milyon seçmenin bulunduğu Almanya'da oylar 13 başkonsolosluk bölgesinde kullanılıyor. Sandığa gidenlerin sayısının bir önceki güne göre neredeyse hep arttığı Almanya'da şimdiye kadar yaklaşık 45 bin kişi oy kullandı.

Köln Başkonsolosluğunda ilk gün 570, ikinci ve üçüncü gün 780 kişi oy verirken Berlin Başkonsolosluğunda ilk gün 590, ikinci gün 715, üçüncü gün bin 735, dördüncü gün ise bin 278 seçmen sandık başına gitti.

Pazar günü oy kullanma oranında önemli artış yaşandığını belirten Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, güzel havanın bunda etkisi olabileceğini dile getirdi.

Gelecek günlerde katılımın daha da artabileceğini kaydeden Engin, "Ümidimiz vatandaşımızın son günlere bırakmadan gelip sakin şekilde oylarını kullanması. Vatandaşlarımız ilk defa bir genel seçimde oy kullanıyor. Bu uzun zamandır arzu ettiği, istediği bir talepti. Almanya için konuşmak gerekirse 13 bölgede gayet güzel, rahat ve hızlıca oy kullanabilen mekanlar yaratıldı. Biz her yaştan vatandaşımızın oylarını son günlere bırakmadan kullanmalarını arzu ediyoruz. Uzun zamandır istediklerini, arzularını biz burada yerine getiriyoruz, inşallah onlar da gelip oylarını kullanırlar'' diye konuştu.

Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen de seçimlerin özellikle dördüncü gününde ilginin arttığını söyledi. Şen, sorumluluk alanlarında seçimlerin sorunsuz ve artan katılımla devam ettiğini belirterek ilginin artmasındaki en büyük etkenin oy kullanan seçmenlerin kendi çevresinde yaptığı anlatımlar olduğunu ifade etti.

Seçimin ilk üç gününde Almanya'da resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 34 bin kişinin oy kullandığını kaydeden Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, bu sayının üç günlük veriler göz önüne alındığında Avrupa genelinde 61 bin civarında olduğunu söyledi.

Köln'de ikamet eden Yaşar Çam, yurt dışındaki Türklere seçilme hakkının tanınmasını da isteyerek bu hak tanındığı takdirde katılımın daha yüksek olabileceğini belirtti.

Esat Kürşat, Almanya'da oy kullanmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek "Allah Türkiye'ye hayırlısını versin. Devletimize milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Köln'de oyunu kullanan Süleyman Dinçel, daha önce havalimanında sandık başına gittiğini ancak şimdi çok rahat bir şekilde 5 dakikada oyunu kullandığını anlatırken Mustafa Alkan, randevu sisteminin kaldırılmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

- Avusturya'da 4 günde 4 bin 343 kişi oy kullandı

Avusturya'da yaşayan Türk seçmenler Viyana, Salzburg ve Bregenz başkonsolosluklarında kurulan 8 sandıkta oy kullanıyor.

Kayıtlı Türk seçmen sayısının yaklaşık 107 bin olduğu Avusturya'da, son 4 günde 4 bin 343 oy verildi. İlk gün sandığa giden seçmen sayısının düşük olduğu Avusturya'da, katılım hafta sonu arttı. Seçmenlerin 31 Mayıs 2015 tarihine kadar oy kullanabileceği Avusturya'da, katılım oranının yüzde 30 civarında kalması tahmin ediliyor.

-Fransa'da 12 bin 402 kişi oy kullandı

Fransa'da da 8 Mayıs'ta başlayan oy verme işlemine ilginin yüksek olduğu belirtildi.

Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu, güvenli ve rahat bir ortamda oy kullanan vatandaşların seçime ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.

Fransa'da ilk dört günde 12 bin 402 oy kullanıldı.

- İsviçre'de 5 bin 27 kişi sandık başına gitti

Oy kullanma işleminin 8 Mayıs'ta başladığı bir başka ülke olan İsviçre'de ise dört günde 5 bin 27 kişi sandık başına gitti.

91 bin 647 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede vatandaşların 3 bin 381'i Zürih, 659'u Cenevre ve 987'si ise Bern'de oy kullandı.

Verilere göre, şu ana kadar seçime katılımın yüzde 5,48 dolayında olduğu İsviçre'de seçmenler, Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği Kançılarya binasında 2, Zürih Başkonsolosluğunda 4, Cenevre Başkonsolosluğunda kurulan bir sandıkta oylarını kullanabiliyor.

- Uzun vadeli kalıcı politikalar için sandık başına

Yurt dışında seçime katılımın oldukça önemli olduğuna işaret eden AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Mustafa Yeneroğlu, orta ve uzun vadeli kalıcı politikaların uygulanabilmesi için vatandaşların mutlaka sandık başına gitmesi gerektiğini söyledi.

Yeneroğlu, AA Brüksel ofisini ziyaretinde yaptığı değerlendirmede, yurt dışında seçilme hakkının sağlıklı bir şekilde görüşülebilmesinde oy kullanmanın etkili olacağını kaydetti.

Katılımın artması için siyasi partilerin yurt dışında iç gündemle ilgili konuları işlemek yerine somut politikalar geliştirmeleri gerektiğini dile getiren Yeneroğlu, şöyle konuştu:

"Vatandaşımız sandıkta Ankara'ya güçlü bir selam verirse bu yankı bulacaktır. Bütün siyasi partiler bundan sonraki seçimlerde yurt dışı Türklerinin meselelerini sağlıklı bir şekilde ele alacaklardır. Yurt dışındaki 2 milyon 800 bin seçmen, var olduğunu ancak çok güçlü bir katılımla ortaya koyabilir. Siyaset böyle bir oy potansiyelini göz ardı edemez ve bunun gereğini mutlaka yapmak zorundadır."

- Oy verme işlemi Avrupa'da 31 Mayıs'ta sona erecek

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği takvim uyarınca yurt dışında 8 Mayıs'ta başlayan oy verme işlemi 31 Mayıs'ta sona erecek.

YSK kararı uyarınca Avrupa ülkelerindeki Türklerin oy kullanma süreleri şöyle:

"Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre'de 8-31 Mayıs'ta 24 gün, Norveç'te 22-31 Mayıs'ta 10 gün, Romanya'da 28-31 Mayıs'ta 4 gün, Bulgaristan, Hollanda, İtalya'da 29-31 Mayıs'ta 3 gün, Bosna Hersek, Makedonya, Yunanistan'da 30-31 Mayıs'ta 2 gün, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İrlanda, İspanya, İsveç, Kosova, Macaristan, Polonya'da 31 Mayıs'ta 1 gün."

- Oylar Türkiye'de sayılacak

Yurt dışındaki sandık kurulları, gün sonunda kaç kişinin oy kullandığını belirledikten sonra oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürleyip saklama kuruluna teslim ediyor.

Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından belirli bölgelerde toplanarak uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Oylar, Türkiye'den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak.

Yurt dışında kullanılan oylar, Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt içindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak.

Kaynak: AA