Mehmetçik, 8 Aylık Çalışmayla Husumetli Aileleri Barıştırdı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Karahan köyünde iki aile arasında başlayan husumet, jandarmanın 8 ay süren çalışmasıyla sonlandırıldı.

Diyarbakır'a 20 kilometre uzaklıktaki Karahan köyünde Mendan ve Karahan aileleri arasında çıkan ve 1 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanmasına neden olan olayın ardından 8 ay süren gerginlik, Bağlar İlçe Jandarma Komutanlığının girişimiyle sona erdi.

Mehmetçik, gerginliğin yaşandığı 8 ay boyunca taraflar arasında kavga yaşanmaması ve olası can kaybının önlenmesi için köyde aralıksız nöbet tuttu. Diyarbakır'dan Karahan köyüne her gün dönüşümlü olarak giden ekipler, güvenliği sağladı.

Burada kurdukları diyalog sayesinde çocukların gerginlikten uzaklaşmasını sağlayan askerler, onlarla oyun oynayarak keyifli anlar yaşattı.

- "Hastalandığımızda doktora gidemiyorduk"

Karahan ailesi mensuplarından Celal Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki gerginlikten dolayı çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

"Gıdamız tükendiğinde almaya, hastalandığımızda doktora gidemiyorduk" diyen Özdemir, "Biz devletimizden çok memnunuz. Devlet, milletin hem anası hem de babasıdır. Jandarma bizim için çok eziyet çekti. Asker, karda, yağmurda ve soğukta bizim için gece gündüz demeden bekledi. Jandarma 8 aydır güvenliğimizi sağlamak için köyde kalıyor. Allah askerden razı olsun" ifadelerini kullandı.

Barışın sağlanmasıyla huzura kavuştuklarını belirten Özdemir, "Barıştık, köyümüze huzur geldi. Hastalandığımızda doktora gidebiliyoruz. Allah'a şükür çocuklarımız artık okula gidebiliyor, rahat uyuyabiliyoruz, hayvanlarımızı otlatmaya götürebiliyoruz" diye konuştu.

- "Korkudan uyuyamıyorduk"

Feyziye Tilki ise gerginlik süresince kötü günler geçirdiklerini, çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere köydeki herkesin psikolojisinin bozulduğunu söyledi.

İki ailenin de çok sayıda mensubunun bulunması dolayısıyla gerginlik süresince büyük can kayıplarının yaşanma ihtimalinin bulunduğunu vurgulayan Tilki, "Uykuya hasrettik, korkudan uyuyamıyorduk. Allah devletimizden razı olsun. Asker, sayesinde ölümler olmadı" şeklinde konuştu.

Rahime Özdemir de husumetin sona ermesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, "Birbirimizden çok sayıda kişiyi öldürebilirdik. Çok şükür yeni ölüm yaşanmadan barış oldu" dedi.

- "Jandarma olmasaydı köyde büyük felaket yaşanırdı"

Mendan ailesinden Ahmet Çabuk da 8 ay süresince huzursuz günler geçirdiklerini vurgulayarak, "Jandarma olmasaydı köyde büyük bir felaket yaşanırdı. Barışa vesile olan başta vali, kaymakam ve jandarmaya minnettarız. Allah onlardan razı olsun. Biz barıştık çok memnunuz" değerlendirmesinde bulundu.

Çubuk, barışın sağlanmasında Bağlar İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ömer Çetin Tan ile Ahmet Karacadağ'ın büyük çaba gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA