Suudi Arabistan'da 'Şafak Fırtınası'Operasyonu

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ani bir kararla Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'i görevden alarak, yerine İkinci Veliaht ve İçişŸleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz'i veliaht olarak ataması, "Sudayrilerin iktidardaki varlığŸını perçinlenmesi" şŸeklinde değŸerlendiriliyor.

Uzmanlar, kraliyet yönetimindeki dengelerde meydana gelen son değŸişŸiklikleri, atamalar sabah erken saatlerde yapıldığŸı için "Kararlılık Fırtınası" operasyonundan ilhamla, "şžafak Fırtınası" biçiminde niteliyor.

Atamalarla Kral Selman'ın Selefi Kral Abdullah döneminin bütün izlerini silmeye çalışŸtığŸı ve iktidardaki hakim aile içerisinde yaşŸanan çatışŸmanın da kamuoyuna bu şŸekilde yansıdığŸı savunuluyor. Kraliyetin bu değŸişŸikliklerle, bölgedeki liderliğŸini yeniden kazanması ve Batıya "istikrarlı bir müttefik" olduğŸu mesajını ilettiğŸi de ortaya atılan görüşŸler arasında yer alıyor.

Kuveyt ǜniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ǖğŸretim ǜyesi Prof. şžemlan el-Isi, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, söz konusu değŸişŸikliklerin sadece gençlerin lider kadrosunda yer alması olarak nitelendirilemeyeceğŸini savunarak, "İktidar ailesinde yaşŸanan anlaşŸmazlıkların, Kral Selman'ın çalışŸma takımını şŸekillendirmek olarak ele almak gerekir" dedi.

Kral Selman'ın aile içi tartışŸmaları dikkate alan bir vizyonu olduğŸunu ifade eden Isi, şŸunları söyledi:

"Kral Selman, Sudayrileri iktidardan uzaklaşŸtıran Selefi Abdullah'ın yaptıklarını yapmamaya çalışŸıyor ve Sudayrileri yeniden iktidara çekmek istiyor. Ancak bu durum, aile içindeki diğŸer cephede tepkiyle karşŸılanacak. Burada önemli olan Suudi Kral'ın liderlik kadrosundaki değŸişŸimde başŸarılı olacak güce sahip olması."

Isi, Kral Selman ve ekibinin selefi tarafından uygulanan eski yöntemde reforma gitmesi gerektiğŸini dile getirerek, "Liderlik kadrosunda gençlerin yer alması, ülke içi ve dışŸında dışŸ meselelerde açılım yapılabileceğŸi izlenimi uyandırdı" diye konuşŸtu.

- "Kral, iç sistemin yapısından oldukça emin"

ǜrdün'deki OrtadoğŸu Stratejik AraşŸtırmalar Merkezi BaşŸkanı Cevvad el-Hamad, yeni Kral Selman bin Abdulaziz'in aldığŸı kararların, ülkedeki değŸişŸimin bir parçası olduğŸunu belirterek, "Bu kararlar, aile içinde iktidardaki dengenin de yeniden sağŸlanması anlamına gelecek. Kral, yıllarca bu haktan mahrum kaldıktan sonra kendi aile bireylerine de hakettikleri mevkileri vermek istedi" ifadelerini kullandı.

Yönetimdeki aileler arasında çatışŸmanın devam etmesinin söz konusu olmadığŸını savunan Hamad, "Kral, iç sistemin yapısından oldukça emin. Zaten bundan dolayı söz konusu kararları aldı. Kral'ın herhangi bir sürprizle karşŸılaşŸmamak için daha fazla çaba harcaması gerektiğŸi tezini doğŸru buluyorum" şŸeklinde konuşŸtu.

Hamad, Kral Selman'ın söz konusu kararlarını ayrıca, Suudi Arabistan KrallığŸının Arap ve İslam dünyasındaki rolünü revize etme ve liderliğŸi yeniden ele alma çabası olarak değŸerlendirerek, Yemen'de Husiler'e yönelik başŸlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun da bu düşŸüncesini desteklediğŸini belirtti.

- "Riyad yeni bir döneme girmek için çaba sarf ediyor"

Riyad'daki OrtadoğŸu Hukuk ve Stratejik AraşŸtırmalar Merkezi BaşŸkanı Enver Macid AşŸki ise "Bu kararları doğŸru okumak istersek, şŸunu söylemeliyim ki her dönemin adamları vardır. Riyad da Yemen harekatının ardından özellikle de meşŸruiyet ve kazanımlarını koruduğŸunu ispatladıktan sonra yeni bir döneme girmek için çaba sarf ediyor" dedi.

AşŸki, Kral'ın ülkedeki lider kadrosunun yanı sıra güvenlik, ekonomik ve idari anlamda düzenlemeler yaparak, "dönemin gereksinimleriyle bağŸdaşŸan büyük değŸişŸimler gerçekleşŸtirmek istediğŸini" vurguladı.

- Liderlik kadrosuna gençlik aşŸısı

Lübnan'daki MeşŸrık Stratejik AraşŸtırmalar Merkezi uzmanlarından Sami Nadir, Kral Selman'ın aldığŸı kararları, "lider kadrosunun yaşŸlanması yönündeki eleşŸtiri ve endişŸeler karşŸısında bölgedeki meselelerde liderlerin dinamizmini artıracak, gençleşŸtirme adımı olarak" değŸerlendirdi.

Nadir aynı zamanda Kral'ın aldığŸı söz konusu kararlarla ülkesinin bölgesel rolünü yeniden canlandırmayı hedeflediğŸini ifade etti.

Yemen'e düzenlenen harekatın bu kararların alınmasında payı olduğŸunu aktaran Nadir, "Kral, bir yandan Yemen harekatıyla liderliğŸin hala kendisinde olduğŸunu gösterirken diğŸer yandan da müttefiklerine istikrar mesajı veriyor" dedi.

KardeşŸinin ölümü üzerine 79 yaşŸında tahta çıkan Kral Selman, ocak ayında kabinede değŸişŸiklik yaparak 6 bakanın görevine son vermişŸ, ülke tarihinde bir ilki gerçekleşŸtirerek Kral Abdülaziz'in torunlarından İçişŸleri Bakanı Muhammed bin Nayif'i veliaht ilan etmişŸti.

Bakanlıklar dışŸındaki önemli görevlere de yeni isimler atayan Kral Selman, Ulusal Güvenlik Konseyi, Siyasi EğŸitim Yüksek Komitesi, Yüksek Ekonomi Konseyi gibi çeşŸitli komite ve konseyleri de kaldırmışŸtı.

Kurucu Kral Abdulaziz'in Hassa binti Ahmed es-Sudeyri'den olan aralarında Kral Selman'ın da bulunduğŸu 7 oğŸlu devlet kadrolarındaki nüfuzları nedeniyle "Sudayri yedilisi" olarak anılıyor.

Kaynak: AA