Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası

BaşŸbakan Ahmet DavutoğŸlu, "Tarıma destek ve hibeler konusundaki hiçbir ödemede bir günlük dahi gecikme yok. Devlet söz verdiğŸinde yapar. Borçlu olduğŸunda da vatandaşŸına, çiftçisine borcunu günü gününe öder. İşŸte devlet olmak bu demek" dedi.

BaşŸbakan DavutoğŸlu, TOBB Genel Merkezi'nde düzenlenen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi şžurası'nın kapanışŸında, 2015 yılı ürünü için, pamuk priminin 55 kuruşŸtan 65 kuruşŸa çıkarıldığŸını, bu artışŸın ek maliyetinin 250 milyon lira olduğŸunu bildirdi.
"Bunun dışŸında mazot, gübre, toprak analizi, organik tarım gibi desteklerle pamukta desteklerin maliyeti karşŸılama oranı 2002 yılında yüzde 19 iken, 2014'te bu kararla birlikte 2015'te yüzde 45'e çıktı" diyen DavutoğŸlu, toplam pamuğŸa verdikleri desteğŸi bu çerçevede 71 kuruşŸa çıkardıklarını anlattı.
Bakanlar Kurulu kararının çıktığŸını ve Resmi Gazete'de yayımlandığŸını anımsatan DavutoğŸlu, 8 Nisan'a kadar tarımsal desteklerle ilgili toplam 3 milyar 569 milyon lira ödeme yaptıklarını kaydetti.

- "Bir günlük dahi gecikme yok"
DavutoğŸlu, Nisan sonuna kadar da ödeneceklerin toplamının 1 milyar 383 milyon lira olduğŸuna işŸaret ederek, şŸöyle konuşŸtu:
"Tarıma destek ve hibeler konusundaki hiçbir ödemede bir günlük dahi gecikme yok. Devlet söz verdiğŸinde yapar. Borçlu olduğŸunda da vatandaşŸına, çiftçisine borcunu günü gününe öder. İşŸte devlet olmak bu demek. Dolayısıyla 2015 Nisan sonuna kadar toplam 4 milyar 952 milyon Türk lirası ödemişŸ olacağŸız. Mayıs ayında ödenecekler ise toplam 1 milyar 384 milyon Türk lirası. Mayıs ayı bittiğŸinde, 5 ayda toplamda yüzde 64 tarımsal destek ödemesi yapılmışŸ olacak ve 6 milyar 400 milyon Mayıs sonuna kadar ödenecek. Devletimizin ve ülkemizin bereketi, çiftçimizin de bu anlamda semeresini almasıyla inşŸallah en iyi düzeye çıkarılacak."
BaşŸbakan DavutoğŸlu, bu çerçevede birçok ilden IPARD desteklemeleri kapsamına alınma talebi geldiğŸini söyledi.

Burada IPARD desteğŸinden faydalanamayan 39 ili mağŸdur etmediklerini anlatan DavutoğŸlu, "Kırsal kalkınma yatırımların desteklenmesi programı kapsamında benzer yeni uygulamalara başŸlıyoruz ve bu 39 ilimizi de bu destek programının parçası haline, unsuru haline getireceğŸiz. Bu konuda hiçbir ayrımcılık söz konusu olmayacak" diye konuşŸtu.
DavutoğŸlu, "IPARD'ın desteklediğŸi sektörleri, 32 ilimiz için de hibe kapsamına alıyoruz. 39 ilimiz için IPARD içinde olan büyükbaşŸ ve küçükbaşŸ hayvancılık, kanatlı ve kültür balıkçılığŸının yanında kültür mantarına yönelik sabit tesis yapımını da destekliyoruz" bilgisini paylaşŸtı.
Bu illerin faydalanacağŸı yatırımların, yaşŸ meyve sebze tasnif, paketleme ve depolaması olduğŸunu kaydeden DavutoğŸlu, "DiğŸer birçok yatırım alanlarında da bu 39 ilimize ek destek sağŸlanacak. İşŸte bütün bu hususlar göz önüne alındığŸında bizim ülke kalkınması itibarıyla, ulaşŸtırmadan tarıma, turizmden organize sanayi bölgelerine kadar Türkiye'yi ve Türkiye'deki bütün sektörleri tam bir bütüncül bakışŸ açısıyla ortak bir resmin parçaları olarak görüyoruz" değŸerlendirmesinde bulundu.
- "Bu ülke, hepimizin ülkesi"
Güçlerinin, Türkiye'nin geleceğŸiyle ilgili bir vizyonu zihinlerinde, gönüllerinde büyütmelerinden kaynaklandığŸını vurgulayan DavutoğŸlu, her il için geleceğŸe dönük bir vizyonları, rüyaları, hayalleri bulunduğŸunu belirtti.

"Sizlerin bugün vermişŸ olduğŸunuz bilgilerle, bu vizyon daha da desteklenmişŸ oldu. Herbirinize teşŸekkür ediyorum" diyen DavutoğŸlu, "O kadar önemli bilgileri bize aktardınız, o kadar haklı talepleri gündeme getirdiniz ki 9 bakanla bu talepleri dinlerken, bu beklentilerin notlarını alırken, bir taraftan da bunların nasıl gerçekleşŸtirileceğŸiyle ilgili planlamaları daha burada yapmaya başŸladık. Dikkat ederseniz birçok taleple ilgili kararı burada aldık" ifadelerini kullandı.
DavutoğŸlu, daha orta vadeli planlamalar, daha detaylı çalışŸmalar gerektiren talepleri de gelecek dönemde Bakanlar Kurulu'na alacaklarını bildirdi.
DavutoğŸlu, "Bir kısmını seçim dönemine kadar, bir kısmını da seçimden sonra şŸu veya bu şŸekilde inşŸallah sizin istediğŸiniz doğŸrultuda hayata geçireceğŸiz" dedi.

Burada bütün bu talepleri, beklentileri yansıtan çok iyi bir doküman hazırlandığŸını ifade eden DavutoğŸlu, bunu temel başŸucu dokümanı olarak bütün bakanlıklara dağŸıtacaklarını ve gerekli çalışŸmaları yapacaklarını kaydetti.

"Bu ülke, hepimizin ülkesi. 78 milyonun ortak hayat alanı, ortak geleceğŸi" değŸerlendirmesinde bulunan DavutoğŸlu, sözlerini şŸöyle tamamladı:
"Herbirinizin katkısıyla, alın teriyle, emeğŸiyle çok güçlü bir ülkeyi beraber inşŸa edeceğŸiz. Bu vizyonu birlikte paylaşŸmaktan, sizlerle birlikte bunları istişŸare etmekten ben hem büyük bir onur duydum hem büyük bir ölçüde istifade ettim. Bu istifade, sadece şŸahsi bir istişŸare istifadesi değŸil, aynı zamanda devletimizin, hükümetimizin, özel sektörle kamusal alanın bir araya geldiğŸi ortak bir aklın üretilmesi için yapılan bir çalışŸmadır. Bu ortak akla katkıda bulunan bütün oda başŸkanlarımıza, bulundukları yerlerde, illerde katkıda bulunarak, bu teklifleri bizlere taşŸıyan o illerdeki bütün oda üyelerimize, temsilcilerimize, tabii Türkiye Odalar ve Borsalar BirliğŸi Yönetim Kurulu'na, Yönetim Kurulu BaşŸkanı'na, bütün emeğŸi geçen sekreteryaya teşŸekkürlerimizi bir kez daha ifade ediyorum. İnşŸallah en kısa zamanda, sizlerle birlikte bulunduğŸunuz illerde tekrar bir araya gelmeyi ümit ediyorum. O illerde bir araya gelme dışŸında, hep beraber 2023'e doğŸru Türkiye'yi ayağŸa kaldırmaya sizleri davet ediyorum."
(Bitti)


 
Kaynak: AA