Mescid-i Aksa'yı Kapatma Çağrısı

İsrail'de başlayan "Hamursuz Bayramı" dolayısıyla bazı radikal Yahudi gruplar, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlara kapatılmasını istedi.

Mescid-i Aksa'ya girererek beraberlerinde getirecekleri koyunları kurban etmek isteyen Yahudiler, bu çağrılarını dile getiren el ilanları bastırdılar.
Bu ilanları Kudüs'ün Eski Şehir adı verilen bölgesinde dağıtan ve Aksa'nın bazı kapılarına asan radikal grupların, içeriye zorla girmeye çalışacakları belirtiliyor.
Geçen yıl Yahudilerin Hamursuz Bayramı nedeniyle Aksa'ya girme çağrıları yapmaları üzerine, buna engel olmak için Aksa'nın kapılarında toplanan Filistinliler Kur'an-ı Kerim ve marşlar okumuştu.
İsrail askerleri ise 50 yaşın altındaki erkeklerin ve kadınların Aksa'ya girişine izin vermemişti.
-Filistinlilere geçiş kapılarını kapattı
Bu arada İsrail ordusu da bayram süresince Gazze'ye giriş çıkışlara kısıtlama getirdi. İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Erez sınır kapısından Gazze'ye girişlerin bugün ve önümüzdeki Cuma ile Cumartesi günleri (hayati durumlar hariç) tamamen kapalı olacağı, diğer günlerde ise bazı sınırlamaların uygulanacağı bildirildi.


- Yahudilerin Hamursuz Bayramı
İsrail 'de, Yahudilerin Mısır topraklarında 211 yıl süren esaretten kurtularak özgürlüklerine kavuşmalarını kutladıkları Hamursuz Bayramı (Pesah) başladı.

Bayram süresince Yahudiler, Mısır'dan kaçarken aceleyle pişirdikleri mayasız ekmek "Matza" yiyecek.
Yahudilerin en önemli bayramları arasında yer alan Hamursuz Bayramı, İbrani takvimine göre 3 Nisan Cuma akşamı başlayarak 11 Nisan Cumartesi akşamı gökyüzünde yıldızların görünmesiyle sona erecek.
İbranice'de "Pesah" olarak isimlendirilen "Hamursuz Bayramı" sırasında, İsrail'de her sene olduğu gibi bu yıl da bir hafta süreyle resmi tatil ilan edildi.

-Bayramda mayasız ekmek "Matza" yenecek
Yahudilerin bu bayramı neden Hamursuz olarak andıkları konusunda farklı rivayetler mevcut. Yaygın olan rivayet, Yahudilerin Mısır'da Firavun'dan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunun mayalanmaya bile fırsat bulamadan ülkeyi hızla terk etmek zorunda kalmaları. Bu hatırayı anmak adına Yahudiler, Hamursuz Bayramı boyunca mayasız ekmek yiyor. Yahudilerin Mısır'dan kaçarken aceleyle pişirdikleri mayasız ekmek "Matza" da Hamursuz Bayramı'nın sembolü olarak kabul ediliyor. Bayram boyunca normal ekmek yemek, Yahudi şeriatına göre haram kabul ediliyor.
Öte yandan, Hamursuz Bayramı için İsrail'e başka ülkelerden çok sayıda Yahudi de tatile geliyor. İsrail Turizm Bakanlığı bu yıl Hamursuz Bayramı boyunca ülkeye 130 bin turistin gelmesinin beklendiğini açıkladı.




Kaynak: AA