Tohumculuk Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği'nde Değişiklik

Tohum, fidan, fide ve süs bitkisi üretici belgeleri, üretim tesisleri yerine üreticinin resmi olarak kayıtlı olduğu ilin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından verilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, tohum, fidan, fide ve süs bitkisi üretici belgesi, üretim tesisleri yerine üreticinin resmi olarak kayıtlı olduğu ilin, il müdürlüğü tarafından verilecek ve bütün illerde geçerli olacak.
Doku kültürü yöntemi ile üretim yapan gerçek veya tüzel kişilere, doku kültürü ile tohumluk üretici belgesi verilmesi konusunda da ilgili il müdürlüğü yetkili olacak. Bu arada değişiklik kapsamında, doku kültürü ile tohumluk üretici belgesi düzenlenmesiyle, doku kültürüyle tohumluk üreticilerinin denetlenmesine ilişkin maddeler yürürlükten kaldırıldı.
İl müdürlüğünün, tohum, fidan, fide, doku kültürü ile tohumluk üretici belgesi, tohum işleyici belgesi ve tohumluk bayi belgesini hangi esaslara göre düzenleyeceği de yeniden belirlendi.
Bu kapsamda başvuruda belirtilen donanımların bir kısmının veya tamamının başka bir il müdürlüğü sınırlarında bulunması durumunda, başvuru yapılan il müdürlüğü, tespitin yapılmasını donanımların bulunduğu il müdürlüğünden isteyecek.
İl müdürlükleri tarafından tohum, fidan, fide, süs bitkisi üreticisi ve doku kültürü ile tohumluk üreticisi belgesi verilen ya da iptal edilen gerçek veya tüzel kişiler 30 gün içerisinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bildirilecek.
Doku kültürü ile tohumluk üreticileri de yılda en az bir defa il müdürlüğü tarafından denetlenecek.
Tohum yetiştiricileri de tohum üretimleri aşamasında yapılan tarla kontrolleri esnasında denetime tabi tutulacak.
Kaynak: AA