Suriye Plakalı Araçlara Geçici Trafik Belgesi

Suriye'den Türkiye'ye getirilen araçlara, ortaya çıkan denetim sorunlarını ve güvenlik zafiyetini gidermek amacıyla geçici trafik belgesi veriliyor. Belgesi olmayan araçlar, trafikten men edilecek.

AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Suriye'den getirilen araç plakaları, trafik ekiplerince okunamaması nedeniyle denetim ve güvenlik sorunları ortaya çıktı.
Bunun üzerine, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te, 22 Kasım 2014'te değişiklik yapıldı. Yönetmelikle, savaş, iç karışıklık, doğal afet ve benzeri olağanüstü nedenlerle, ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak veya bu kitlesel akın döneminde bireysel olarak sınırlara gelen veya sınırları geçen yabancıların beraberlerinde getirdikleri tescilli araçlara, Türkiye'de kaldıkları süre içerisinde kullanılmak üzere, geçici trafik belgesi ve tescil plakası verileceği hüküm altına alındı.
Yönetmelik doğrultusunda çalışmalarını tamamlayan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, Suriyelilerin kendi adına kayıtlı araçlarına geçici trafik belgesi vermeye başladı.

-Sigorta ve muayene zorunluluğu getirildi
Suriyelilerin araçlarına, zorunlu mali sorumluluk sigortası ve muayenesi yaptırılmak suretiyle SAA-SZZ harf ve üçlü rakam grubundan teslici plaka veriliyor.
Geçici trafik belgeleri, araç muayene tarihinden itibaren 31 Aralakı 2015'e kadar geçerli olacak. Belirtilen sürenin uzatılması halinde belge geçerlilik süresi bir yıl olacak.
Geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçalar, trafik belgesindne adı kayıtlı kişi, eşi, basası, dedesini, annesi, ninesi, çocuk veya torunları dışındaki kişiler tarafından kullanılamayacak.
-Belgesi olmayan men edilecek
Geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçlar, geçici belge ve plakalar üzerinden başkasına satılamayacak ya da ödünç verilemeyecek.
Geçici trafik belgesi almayan araçlar trafikten men edilecek. Bu araçlar, "Geçici çıkış yol belgesi" alınmadıkça da yurt dışına çıkış yapamayacak.

Kaynak: AA