İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

İsrail'de 13 yıldır hapiste tutulan Filistin direnişinin önemli isimlerinden milletvekili Mervan el-Bergusi için Ramallah'ta dayanışma gösterisi düzenlendi.

Ramallah'taki Filistin Parlamentosu önünde, Filistin Esir Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esirler Heyeti tarafından düzenlenen gösteriye, çeşitli partilerin liderleri ve milletvekillerinin yanı sıra FKÖ Merkez Kurulu üyeleri ve üniversite öğrencileri katıldı.

İsrail aleyhine sloganların atıldığı gösteride, Bergusi ve İsrail hapishanelerindeki diğer milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep eden pankartlar açıldı.
Filistin Esirler Cemiyeti aracılığıyla cezaevinden mesaj yollayan Mervan el-Bergusi de İsraille mücadelede Filistin halkına önderlik yapması için FKÖ'nün yeniden yapılanması çağrısında bulundu. Bergusi, şunları kaydetti:
"Filistin milli hareketi için, İsrail'in cinayet işleyen hükümetlerince rafa kaldırılan konuları geride bırakma ve ulusal birlik temeline dayanan direniş programı üzerinde gücünü toplama zamanı gelmiştir."
Bergusi'nin eşi Fedva el-Bergusi de AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin evine dönmesini beklediğini belirterek, uluslararası toplum ve tüm parlamenterlere, Filistin halkının yanında olma çağrısı yaptı.
Söz konusu taraflardan "seçilmiş milletvekillerinin" serbest bırakılması için girişimde bulunmalarını da talep eden Bergusi'nin eşi, "İsrail'in, Filistinli milletvekillerini tutuklaması, tüm dünyada demokrasiye vurulmuş bir darbedir" yorumunu yaptı.
İsrail'e karşı 1987'de başlatılan 1. İntifada'nın Batı Şeria'daki liderleri arasında yer alan Bergusi, tutuklanarak Ürdün'e sürgün edildi. Filistinli lider, burada 7 yıl kaldıktan sonra Oslo Anlaşması gereği 1994'de Batı Şeria'ya döndü. 1996'da milletvekili seçildi. İkinci İntifada'nın 2000'de başlamasının ardından 15 Nisan 2002'de İsrail'in tekrar tutukladığı Bergusi, 5 defa müebbet ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ahrar Esirler ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, herhangi bir suç isnat edilmeksizin Filistinli 2 eski bakan ile 28 milletvekili, İsrail hapishanelerinde tutuluyor.
Kaynak: AA