'Bursa Dünyaya İlahiyatçı Yetiştiriyor 2015' Programı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesinde eğitim gören 60 ülkeden yaklaşık 650 yabancı uyruklu öğrenciler skeç sundu, şiir dinletisi gerçekleştirdi.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bursa Dünyaya İlahiyatçı Yetiştiriyor 2015" program öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan UÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı, fakültenin bu sene 40'ıncı yılını kutladıklarını söyledi.

Geçen yılların kendilerine kurumsal ve akademik açından önemli bir deneyim kazandırdığını belirten Aydınlı, "Bu deneyimle Türkiye'nin hatta dünyanın önde gelen fakültelerinden biri olduğumuzu söyleyebilirim. Dolayısıyla fakültemiz dünyanın dört bir tarafından ilgi görüyor. Biz 21 yıldır yabancı ülkelerden gelen öğrencilere eğitim de sunmaktayız" ifadesini kullandı.
Bu yıl fakültede bulunan 3 bin 250 öğrenciden 650'sinin yabancı uyruklu olduğunu vurgulayan Aydınlı, bu öğrencilerin genellikle burslu olarak geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ülkemize kendi imkanlarıyla gelen öğrenci sayısı çok az. Bu bursları Türkiye Diyanet Vakfı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Vakfı veriyor. Bu öğrenciler buraya geldiklerinde bir yıl Türkçe, bir yıl da Arapça olmak üzere 2 yıl hazırlık eğitimi alıyorlar. Ondan sonra da ilahiyat eğitimine başlıyorlar. Bu 2 yıl içerisinde de bir adaptasyon süreci geçiriyorlar ve ilahiyat eğitimi almaya hazır hale geliyorlar. Öğrencilerimiz geldiklerinde burayı çok seviyorlar ve burada kalmak istiyorlar. Önemli bir kısmı da 6 sene okuduktan sonra 2 sene yüksek lisans ve 5-6 senede doktora yaptıktan sonra ülkelerine dönüyorlar. Aslında biz onları yetişmiş ilahiyatçılar olarak ülkelerine yolluyoruz."
Geçen yıl Orta Afrika'dan Türkiye'ye gelen Muhammed Nur ise İlahiyat Fakültesi'nde hazırlık okuduğunu söyledi.

Bursa'dan ve fakülteden çok memnun olduğunu ifade eden Nur, "Türkiye Müslüman bir ülke. Herkes bana çok iyi davranıyor. İlk geldiğimde Türkçe hiç bilmiyordum. Türkçe hazırlık okuduktan sonra öğrendim" dedi.

Nur, 2011 yılında Mısır'da düzenlenen Dünya Kuran Okuma Yarışmasında birinci olduğunu hatırlattı, mezun olduktan sonra ülkesine döneceğini sözlerine ekledi.
Program, yabancı öğrencilerin hazırladığı skeçler, musiki ve şiir dinletisiyle devam etti.
Kaynak: AA