'3. Hazar Koridoru Konferansı'

Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) Türkiye'ye 6 milyar metreküp doğalgaz ulaştıracak kısmının 2019'da tamamlanacağını söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) genel merkezinde düzenlenen "3. Hazar Koridoru Konferansı'nın açılışında konuşan Aliyev, "Şahdeniz projesinin üçüncü etabı 2019 yılında bitirilecek" dedi.

Gürcistan Türkiye sınırından başlayan Trans Anadolu hattının Türkiye-Yunanistan sınırına kadar ulaştırılmasının planlandığını belirten Aliyev, "Doğalgazın 6 milyar metreküplük kısmı 2019'da Türkiye'ye, ek 10 milyar metreküplük kısım ise 2020 yılında Avrupa'ya ulaştırılmış olacak" diye konuştu.

Aliyev, uzun yıllar Nabucco projesinin gerçekleşmesi için beklendiğini dile getirerek, Azerbaycan'ın daha fazla beklemek yerine kendi boru hattını inşa etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Konferans kapsamında düzenlenen "Hazar Enerji Vizyonu" temalı panelde konuşan Boğaziçi Enerji Kulübü (BEC) İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü de "Hazar sahası dünyanın en değerli varlıklarından biri. Fakat Hazar'da olanlar bütün dünyanın geri kalanında olanlarla yakından ilgili. Geçen seneye kıyasla doğalgaz dinamikleri büyük ölçüde değişti. Doğalgaz talebi Çin'de bile azalıyor. Hazar doğalgazının daha rekabetçi olması gerekiyor" dedi.

Mevcut jeopolitik ve yatırım ortamı dikkate alındığında Güney Koridoru'na ilişkin herhangi bir riskin görülmediğini belirten Öğütçü, Hazar doğalgazına sahip ülkelere yatırımcılara karşı daha destekleyici olması çağrısında bulundu.
Öğütçü, "Yatırım ortamı giderek zorlaşıyor ve doğruyu söylemek gerekirse Hazar doğalgazının çıkarılmasının maliyeti de başka bölgelere kıyasla hiç de ucuz sayılmaz. Hazar doğalgazına sahip ülkeler yatırımcılarına iyi bakmalı" ifadelerini kullandı.
BP'nin Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Bölgesel Başkan Yardımcısı Ian Sutterland ise Güney Kafkas (SCP), Trans Anadolu (TANAP) ve Trans Adriyatik (TAP) boru hatlarına ilişkin olarak, "Bu boru hatlarının tamamı genişletilebilir. Bu hatlarının fazlaca bir yatırım gerektirmeksizin kapasiteleri iki katına kadar çıkarılabilir" dedi.

Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov, enerji piyasasının yeni bir evreden geçtiğini belirterek, üreticiler arasındaki düşük talepten dolayı rekabetin arttığını vurguladı.
Akhundov, "Enerji kaynaklarına sahip ülkelerin bu yeni yatırım ortamında daha fazla yatırım dostu olmaları gerekiyor. Ben ilerleyen yıllarda nükleerin yeniden yerini belirleyeceğine inanıyorum. 2010 yılında Türkiye ile devletler arası bir anlaşma imzalayarak Akkuyu'da nükleer santral yapılması konusunda anlaştık. Şu ana kadar Rusya bu projeye yaklaşık 3 milyar dolar harcadı" diye konuştu.

Türkiye'nin yıllık ortalama 55 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiğini belirten Akhundov, bu doğalgazın yaklaşık yüze 47'sinin elektrik üretimi için kullanıldığını dile getirdi.
Akhundov, Akkuyu'daki nükleer santralin tamamlanmasının ardından tek başına ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 17'sini karşılayabileceğini bildirdi.
Kaynak: AA