Şah Fırat operasyonunun perde arkası!

Türk askeri, "Şah Fırat" ile tarih yazdı. Operasyonun perde arkasına ise TAKVİM ulaştı. Buna göre, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı 130 kişilik ekip, harekattan iki gün önce bölgeye sızdı. Güvenliği sağladı.

Şah Fırat operasyonunun perde arkası!
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin cumartesi gecesi Suriye toprakları içinde bulunan Süleyman Şah Türbesi ile Saygı Karakolu'na yaptığı Şah Fırat Operasyonu'nun perde arkasına TAKVİM ulaştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden alınan bilgilere göre operasyon için Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Bordo Bereli askerler devreye girdi. Özel yetiştirilmiş yüksek rütbeli 130 asker, Arapça ve Kürtçe gibi yerel dilleri çok iyi konuşan kişilerden seçildi. Söz konusu ekip, operasyondan iki gün önce düğmeye bastı. Yerel kıyafeler giyinip Suriye içlerine sızdı. Şah Fırat Operasyonu'nun başarıyla tamamlanması için ön hazırlığı yapan ekip, sınırın 70 kilometre içlerine kadar giderek güzergahın güvenlik altına alınması için çalıştı. Gidiş ve geliş güzergahlarını işaretleyen ekip, aynı zamanda yollar üzerinde mayın taramasında bulundu.

EŞ ZAMANLI ÇALIŞMA
130 özel asker, güzergah ve çevresinde bulunan yerel gruplarla iletişime geçti. Bu kişiler aracılığıyla operasyon sırasında kimsenin güzergaha yaklaşmaması bilgisini yaydı. İki gün boyunca titiz bir çalışma yapan ekip, Şah Fırat Operasyonu'nun başlamasıyla Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu tahliye edecek olan ve Eşme Köyü'nde yeni türbe alanını çeviren ekiplere uzaktan refakat etti. Operasyonun 19'uncu kilometresinde tankın üzerinde fotoğraf çekerken başına kapak düşen ve ağır yaralanan Astsubay Başçavuş Halit Avcı'ya ilk yardımı da Özel Kuvvetler'in içerisinde bulunan acil yardım ekibi yaptı. Ekip, gece 23:00 sıralarında yaralı B aşçavuş Halit Avcı'yı alması için gelen helikoptere de koordinatları kılavuzladı. Operasyonun bitmesiyle bölgeyi terk etmeyen ekip, dün itibariyle yurda döndü. Eş zamanlı operasyonda ise 572 asker ve 100 zırhlı araç kullanıldı.

TÜRBE HAZIRLANDI DÜĞMEYE BASILDI

ŞAH Fırat Operasyonu, öncesi ve sonrası ile tarihe geçti. Operasyona başlanmadan neredeyse 1 ay önce yeni türbenin nereye, nasıl bir türbe yapılacağı Ankara'da ele alındı. Önce türbenin Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan tasarımı yapıldı. Türbenin hızlı ve kolay şekilde Suriye tarafında inşa edilmesi için de prefabrik olması kararlaştırıldı. Operasyonla arazisi belirlenen türbenin inşası ise vakit kaybedilmeden
başlatılacak.

VATAN TOPRAĞINA EMANET

Süleyman Şah ve iki muhafızının sandukası, dün Mehmetçik'in omuzlarında Hudut Komutanlığı'na taşındı. Ecdad yadigarı emanetler, dualar eşliğinde geçici türbede koruma altına alındı.
Türkiye yine tarihi bir operasyona imza attı. Türk Ordusu, 130 kişilik özel ekip, 100 zırhlı araç ve 572 askerle sınır ötesine geçti. Tehdit altındaki Süleyman Şah Türbesi ile içindeki 38 asker başarılı bir şekilde tahliye edildi. 9 saatlik operasyon büyük takdir topladı. Dün ise Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ndeki Kara Kuvvetleri Komutalığı'na bağlı 3. Hudut Alayı 7. Hudut Bölük Komutanlığı'nda hem dini hem de askeri tören vardı.

YENİ İSTİRAHATGAH YAPILIYOR

Operasyon kapsamında türbeden alınan Süleyman Şah ve iki muhafızının sandukası, ambulanslarla komutanlığa getirildi. Ecdad yadigarı emanetler için Hudut Komutanlığı'nda tören düzenlendi. Törene Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü ile askerler katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bu sırada, binanın girişindeki direğe Türk Bayrağı çekildi. Kur'an-ı Kerim'in okunduğu, duaların edildiği törenin ardından askerler, geçici türbenin önünde saygı nöbeti tutmaya başladı. Taşınan türbeden getirilen toprak da sandukaların yanına konuldu. Öte yandan Kara Kuvvetleri 3'üncü Hudut Alayı, 7'nci Hudut Bölük Komutanlığı'nda törenle muhafaza altına alınan Süleyman Şah naaşının 1-2 gün içinde Suriye Eşmesi'ndeki yeni vatan toprağına defnedilecek. Yine askeri ve dini törenle sınır ötesine götürülecek olan Süleyman Şah'ın, emanetleri de yeni türbede yer alacak...