Macaristan'daki Hükümet Karşıtı Protestolar

Macaristan'da aylardır devam eden hükümet karşıtı gösteriler, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ziyaretinde de devam etti.

Başkent Budapeşte'de, MostMi (Şimdi Biz) isimli grup, Almanya Başbakanı Merkel'in Macaristan ziyaretinde, Başbakan Viktor Orban'a Avrupa değerlerini hatırlatması ve bu değerlere uygun hareket etmesi için telkinde bulunması adına eylem yaptılar.
Protesto gösterisi organizatörlerinden Bori Takacs, yaptığı konuşmada, hükümetin doğu ülkeleri ile geliştirdiği iyi ilişkileri eleştirerek, Macarların özgür Avrupa vatandaşı olduğunu ve böyle kalmak istediklerini söyledi.

Macar halkına politik baskı yapıldığını iddia eden Takacs, Macaristan'ın hükümetin 2010 yılından beri bir antidemokratik eylemleri olduğunu ve bunu değiştirilmesini, halkın bütününün çıkarlarını koruyan bir sistemin kurulması gerektiğini savundu.
Eylemde Macarca ve Almanca Macar muhalefetine seslenen Alman yazar Hans-Henning, ''Macaristan'da demokratik sistem değiştiriliyor. Buna rağmen Macar muhalefeti birçok parçaya bölünmüş durumda. Macaristan'da demokrasi tehlikeye girip ortadan kaldırılmadan önce uyanın'' dedi.

Kalvin Meydanı'nda toplanan kalabalık "Avrupa'ya aitiz" sloganları attıktan sonra dağıldı.
Kaynak: AA