Elektrik Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Öngören Tasarı

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Vekili İbrahim Güllü, Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı planladıklarını bildirdi.

Güllü, federasyonun Muratpaşa ilçesi Elmalı Mahallesi'nde bir iş hanındaki genel merkez ofisinde, bazı tüketici örgütlerinin yöneticileri ve temsilcileriyle düzenlediği basın toplantısında, söz konusu tasarıya karşı tepkili olduklarını belirtti.

Tasarıda kayıp kaçak bedelini yasalaştıran, ilgili yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler bulunduğunu öne süren Güllü, son 3 yılda kayıp kaçak bedeli olarak tüketicilerden 13,5 milyar lira alındığını savundu.
Güllü, tüketicilerden kayıp kaçak bedeli dışında haksız yere 7 ayrı kesinti daha yapıldığını iddia etti.
Bugüne kadar alınmış bedellerin iadesine ilişkin çözüm getireceği beklentisinde olan 39 milyon elektrik tüketicisinin hayal kırıklığı yaşadığını vurgulayan Güllü, şunları kaydetti:
"Bu tasarı yasalaştığında, tüketicinin yargı yoluyla geri aldığı 'haksız' bedeller ve yargı kararında yer alan sair giderler, dağıtım şirketi ya da tedarikçiler tarafından faturaya yansıtılacak ve tüketiciden fatura yoluyla geri alınabilecektir. Ayrıca açma kapama bedeli, sayaç okuma gibi kalemlerde yasal hale getirilmiş olacaktır. Anayasa'daki sosyal devlet, hukuk devleti, yurttaşın hak arama özgürlüğünü elinden almaya kalkan bu tasarının geri çekilmesini istiyoruz. Tüketici Birliği Federasyonu ve tüketici örgütleri, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacaktır."
Kaynak: AA