''ensar Buluşmaları''Konferansı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, ''İstiyoruz ki ileride insanlarımız evinden tapu işlemlerini yapabilsin. Kanun değişikliği yapılır, elektronik imzaya da ülke genelinde geçersek, evimizden de tapu işlemlerini yapabilecek durumdayız'' dedi.

Güney, Ensar Vakfı Ankara Şubesince düzenlenen ''Ensar Buluşmaları'' konferansında yaptığı konuşmada, müdürlüğün faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Türkiye genelinde 81 ilde kadastro müdürlüğünün, 970 ilçede de tapu müdürlüklerinin bulunduğunu anlatan Güney, 18 bin 300 personel ile günde yaklaşık 35 bin işlem yaptıklarını kaydetti.

Mevcut durumda Türkiye'nin herhangi bir yerindeki tapuyla ilgili işlemleri alıcı ile satıcıyla birlikte yapılabildiğini ifade eden Güney, ''İstiyoruz ki ileride insanlarımız evinden tapu işlemlerini yapabilsin. Tapuda şu anda takrir zorunluluğu var. Kanun değişikliği yapılır, elektronik imzaya da ülke genelinde geçersek, evimizden de tapu işlemlerini yapabilecek durumdayız. Teknik altyapımız da buna müsait'' şeklinde konuştu.

Tapu ve kadastro modernizasyon projesi hakkında da bilgi veren Güney, projenin ''kadastro yenileme ve güncelleme, model ofisler kurulması, personelin eğitimi, gayrimenkul değerlemesi ve proje eğitimi'' olmak üzere 5 ayaktan oluştuğunu kaydetti.

Güney, şöyle devam etti:
''Türkiye'de kadastro çalışmaları 1924'de başlamış. Eskiden farklı yöntemlerle yapılan hesaplamaları düzeltmek için 2009'dan bu yana modernizasyon çalışmalarında bir nevi ikinci kadastro yapıyoruz. 2002'den sonra yapılan çalışmalar tamamen sayısal, onlarda yenilenme olmayacak. Gayrimenkul değerlemesi de yapıp devletin düzgün ve çalışan emlak vergisi tabanı olmasını arzuluyoruz. Bunu Maliye Bakanlığıyla birlikte yürütmek istiyoruz.''
- ''Türk vatandaşlarının Mısır'da çok gayrimenkulü var''
Daha sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan Güney, yurt dışındaki Türk vatandaşlarına ait olan gayrimenkullerin nasıl bulunduğunun sorulması üzerine, yurt dışındaki kayıtların kendilerinde mevcut olduğunu, gayrimenkulü olduğunu iddia eden kişinin kendilerine nüfus bilgileri ile müracaat ettiğini belirten Güney, ''Örneğin, Türk vatandaşlarının Mısır'da çok gayrimakul var. Bu konuda Mısır'a yoğun bir çalışma var. Devam eden davalar da bulunuyor'' şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde kadastro yapılmayan 290 civarında birim bulunduğunu bunların da mera, orman alanı olması, köyler arasındaki sınır ihtilafları gibi nedenlerle sorunlu durumda olduğunu anlatan Güney, bu birimlerin daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunduğunu bildirdi.
Diğer bütün parsellere ait bilgilerin de TAKBİS bilgi sisteminde yer aldığını ifade eden Güney, işlemlerin tamamının bilgisayar ortamında yapıldığını söyledi.

Osmanlı döneminden kayıtların bulunduğu müdürlüğün arşivinde çok değerli eserlerin de olduğunu anlatan Güney, bu eserlerin yer aldığı sergiyi müze haline dönüştürmeyi istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA