İzmir'de Kültür Varlıklarına 'Rekor' Destek

İzmir Valisi Mustafa Toprak, 2014 yılında Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik kapsamında hazırlanarak valiliğe sunulan projelerden 61'ine yaklaşık 60 milyon lira destek verileceğini söyledi.

Toprak, İzmir'de bir otelde düzenlenen basın toplantısında, 21. yüzyılın marka kentleri arasında yer alabilmek için kentin siluetinin koruması ve tarihi yapılara sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Tarihi mirası koruma ve yaşatmanın, geçmişe saygı göstermenin en iyi yolu olduğunu kaydeden Toprak, şöyle konuştu:
"2014 yılında Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik kapsamında hazırlanarak valilik makamına sunulan projeler değerlendirilmiş ve iki ayrı paket halinde karara bağlanmıştır. Toplam sayısı 61 olan bu projelere verilen destek miktarı yaklaşık 60 milyon liradır. İlk paketteki 5 proje tamamlanmış olup yine ilk pakette bulunan 26 ve ikinci pakette bulunan 30 olmak üzere toplam 56 projenin sürecini bugün itibariyle başlatmış bulunuyoruz."
- "Belediyelerden katkı payını istiyoruz"
Toprak, 60 milyon liralık destek için "rekor" denilebileceğini vurgulayarak, "Belediyeler emlak vergilerini tahsil ederken yüzde 10 da 'Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı' tahsil ediyor bizim adımıza. Biz belediyelerden kendi bütçelerinden para istemiyoruz. Bizim adımıza tahsil edilen parayı istiyoruz. Yaklaşık 50 milyon lira bizim adımıza tahsil edilmemiş paraların peşindeyiz. Bu payı hiç ödememiş, ama destek almış belediyeler var" diye konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünün devam eden 6 restorasyon çalışması için 1 milyon 50 bin lira harcandığını, aynı çalışmalar için 1 milyon 500 bin daha harcanacağını kaydeden Toprak, 2015 yılı için de 13 restorasyon için 10 milyon lira aktarılacağını, 12 proje yapımı için de 2 milyon lira harcanacağını belirtti.

- Turist sayısındaki düşme
Vali Toprak, 2014 yılında İzmir'e gelen turist sayısının azaldığının hatırlatılması üzerine de düşüşün kruvaziyerle gelen turistlerdeki azalmadan kaynaklandığını kaydetti.

Toprak, Ege Medeniyetler Müzesi için yer belirleme çalışmalarının sürdüğünü aktardı.
- Efes'e 5 milyon lira harcandı
UNESCO Dünya miras kalıcı listesine alınan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı için alan planlamasından çevre düzenlemelerine, yürüyüş güzergahlarından tarihi yapıların restorasyonuna kadar yoğun bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Toprak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Bergama'da Akropol, Asklepion, Kızılavlu ve Kuzey Kulenin proje ve restorasyon çalışmaları için yaklaşık 3 milyon lira harcama yapıldığını kaydetti.

Toprak, UNESCO Dünya Miras kalıcı listesine girmesi için değerlendirme aşamasında olan Efes Ören Yerinin çevre düzenleme, yürüyüş güzergahı, alanın planlama çalışmalarının tamamlanması için ise 5 milyon liralık harcama yapılarak UNESCO değerlendirilmesi için hazır hale getirildiğini dile getirdi.
Turizm yatırımcılarının önünün açılması için 18 turizm merkezinde planlama ve altyapı çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Toprak, "2014 yılı sonu itibariyle ilimizde Turizm İşletme Belgeli ve Turizm Yatırım Belgeli toplam tesis sayısı 228, yatak kapasitesi ise 45 bin 808'dir. Gerek kamu taşınmazlarının tahsisi gerekse diğer turizm yatırımları ile önümüzdeki üç yıl içerisinde 8 bin yatağın daha İzmir turizmine kazandırılması hedeflenmektedir" dedi.

Toplantıya İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz ve Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba da katıldı.

Kaynak: AA