TÜBİTAK Uzmanları Öğrencilere 'Siber Güvenliği' Anlattı

Prof. Dr. Arslan ve Prof. Dr. Alp, Midyat'ta lise ve dengi okulların öğrencilerine, gelecekte beklenen teknolojik yenilikler ve siber güvenlikle ilgili sunum yaptı

MARDİN - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Arslan ve Prof. Dr. Talip Alp, Midyat ilçesinde lise ve dengi okulların öğrencileri ile "Geleceğin Bilim Dünyasında Gençliğin Yeri" konulu söyleşiye katıldı.

Kocatepe Ortaokulunda düzenlenen söyleşide konuşan Arslan, siber güvenliğin gelecek yıllarda daha fazla önem kazanacağını ve artık enerjinin dağıtımı, üretimi gibi konularda birçok cihazın birbiriyle bağlantılı olacağı söyledi.

Arslan, akıllı evler ve şehirler, insan müdahalesine gerek kalmadan trafikte gidebilen araçlarla sık sık karşılaşılacağını belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Bazı şeyler akıllandıkça, otomatik oldukça kontrollerinde sıkıntı yaşatabilir. Mesela enerjinin akıllı olması demek, bunun yanlış birinin kontrolüne geçtiği zaman istediği şekilde enerjimizi yönlendirebilir, vücudumuzdaki bir cihazın bile otomatik olarak kullanılabilmesi kansız, bıçaksız bir şekilde ölümümüze bile sebep olabilir. Onun için siber sistemlerinin kontrolünü çok iyi bilmemiz lazım. Bunu kontrolünü başkasına bırakmamamız lazım. Siber güvenlik önümüzdeki günlerin en önemli teknolojilerinden biri olacak. Türkiye'de de TÜBİTAK bünyesinde Siber Güvenlik Enstitüsü kurduk. Bu tip kritik teknolojilerin kontrolünün tamamen elimize geçirmemiz lazım."

Alp ise Müslüman bilim insanlarının tarihin her döneminde en yararlı buluş ve çalışmalara imza attığını ifade etti.

Bu bilim insanlarıyla ne kadar övünülse az olacağını vurgulayan Alp, "Her şeyin temelinde iyi bir eğitim vardır" dedi.

Söyleşiye, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Çermik, Midyat Milli Eğitim Müdür Vekili Abdulkadir Altay ve okul müdürleri katıldı.
Kaynak: AA