Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı

Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği Başkanı Fatih Salih Okumuş, "Süt Tedarik Yönetmeliği üreticinin ve alıcının hakkının hukukunun korunmasını sağlayacak" dedi.

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı kapsamında yapılan "3. Ulusal Süt Zirvesi"nde konuşan Okumuş,  sektörde yılbaşından itibaren yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

En büyük sıkıntılarının süt satış fiyatı olmadığını kaydeden Okumuş, şöyle konuştu:

"Sorunların başında öncelikle 365 gün süt satabilmek geliyor. Sonrasında ise sattığınız sütün parasını garanti alabilmek ve sonra da sütün fiyatı geliyor. Yılbaşında devreye girecek Süt Tedarik Yönetmeliği için çalışmalar 2 yıldır sürüyor. Sütte ilk defa bir hukuk oluşacak. Daha önce sütün hukuku yoktu. Artık bir anlamda sözleşmeli üretim dönemi başlayacak. Alanın satanın hakkı, belirli bir akitle ortaya konulacak. Daha önceki üreticilerimiz ve sanayicinin mağduriyetleri oluyordu. Talep fazla olup, süt bulunamıyor ya da arz fazlalığı nedeniyle sanayici sütü satamıyor, satan parasını alamıyordu. Hatta Türkiye'de süt tatilleri uygulanıyordu. Bu yönetmelik, bunların hepsinin önüne geçecek. İki tarafın hakkının hukukun korunması sağlanacak. Üretici üretirken, alıcı alırken, neyi nasıl yapacaklarını bir anlaşmaya dökecek ve her iki taraf da o anlaşma doğrultusunda adımlarını atacak."

Okumuş, süt üretimini hayvan ırkını da geliştirerek yapılması gerektiğini belirterek, "Girdi maliyetlerimiz ve her bölgede ürün çeşitliliğimiz aynı değil. Onun için el birliğiyle çalışmamız gerekiyor" dedi.

- "Avrupa ile koyun ve keçi sütüyle mücadele edebiliriz'

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise birlik olarak yılın 10 ayında süt toplama işlemi yaptıklarını, böylelikle hem verimin arttığını hem de üreticinin kazandığını kaydetti.

"Elbette inek sütü lezzetli ama bizim geleneğimizde koyun sütünden yoğurt yapmak var. Son 4 yıldır da bunun farkına yeniden vardık. Artık marketlerde tüketici koyun yoğurdunu ve keçi peynirini arıyor. İstihdamın ve üretimin artması için bu gelişim şart. Çünkü inek sütüyle dünya ülkeleriyle rekabet edemeyiz. Avrupa'da inek sütü her zaman bizden daha ucuz. Ancak oralarda koyun keçi sütü bulamazsınız. Dolayısıyla koyun ve keçi sütüyle çok iyi rekabet edebiliriz. Türkiye'de iyi bir ıslahla hayvan sayısı artırırsak, koyun ve keçi sütü ürünlerini satarız ve rekabette de lider ülke durumuna geliriz."

Kaynak: AA