Tunus'taki 'Eğitim Müzesi'

Tunus'taki Eğitim Müzesi'nde, harflerin kullanmaya başlanıldığı M.Ö. 1101'den bu yana Tunus'taki eğitim tarihi sergileniyor

AYMEN CEMLİ - Tunus başkentindeki "Eğitim Müzesi"nde, geçmiş zamandan bu yana ülkedeki eğitim tarihi sergileniyor.

Yazının kullanmaya başlanıldığı Sümerler döneminden bu yana Tunus'taki eğitim tarihinin anlatıldığı müzede, konuyla ilgili belgeler, okulları tanzim eden yasal ve idari metinler, okul kitapları, eğitim araç-gereçleri, öğrencilerin yaptığı işleri ve çeşitli okul eşyaları yer alıyor.

Müzenin Müdürü El-Munci Varide, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yıl önce açılan Eğitim Müzesi'nin bölgede tek olduğuna dikkat çekerek, müzenin amacı, geleneksel eğitimle ilgili eserleri toplamak ile korumak ve ziyaretçilerine tanıtmak olduğunu ifade ediyor.

Müze yetkililerinden Zehve Mudin, Tunus'ta Kur'an-ı Kerim'i "Kuttab" adı verilen mekanlarda "Zeytuniyye" geleneksel yöntemle öğretildiği yeri mumdan yapılmış öğrenci ve öğretmenlerle canlandırıldığı kısmına işaret ederek, söz konusu bölümünde başta yazmak için kullanılan özel ahşap levhaları olmak üzere Tunus'un geleneksel eğitiminin sergilendiğini belirtiyor.

Levhaların ahşap veya devenin kürek kemiğinden yapıldığını anlatan Mudin, yazıların kolay silinmesi için levhaların üzerine çamurdan üretilen bir maddenin sürüldüğünü kaydediyor.

Levhaların üzerine yazmak için kullanılan mürekkebinin zamk ile yakılmış koyun yününün suyla karışımından üretildiğine değinen Mudin, Arapça yazmak için ince, Fransızca yamak için ise kalın kalemlerin kullanıldığını aktarıyor.

Adını, Tunus'un Kayravan kentindeki Ukbe bin Nafi Camisi'nin ardından ülkedeki en önemli İslami eserlerden sayılan Zeytuniyye Üniversitesi'nden alan ve 13 asırlık geçmişine sahip Zeytuniyye metodu ülkenin eğitim tarihinde özel yeri bulunuyor.

Tunus'un okul ve öğrenim tarihini araştıran bir biriminin yer aldığı müzede, ayriyeten girişinde, M.Ö. 12'nci asırdan bu yana Tunus'taki çeşitli alfabelerin tarihini konu alan bölüm bulunuyor.

Müzenin alt katında, Tunus'ta 1958'de modern eğitim sisteminin mimarı olarak anılan ve bağımsızlığına kavuştuğu 1956'dan sonra kurulan hükümette Eğitim Bakanı olarak görev yapan Mahmud el-Mesadi'nin çalışma odası yer alırken, üst katta modern eğitim cihazları ile Tunus'taki eğitimle ilgili filmlerin gösterildiği köşe yer alıyor.

Tunus, 1956'da bağımsızlığını kazandıktan sonra Arap ülkeleri arasında eğitime en çok yatırım yapan ülke özelliğini koruyor.
Kaynak: AA