ABD Dışişleri Bakanı Kerry Kazakistan'da

ASTANA - Orta Asya turu çerçevesinde Kazakistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kazak Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile bir araya geldi.

Akorda Devlet Başkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede konuşan Nazarbayev, Kazakistan'ın bağımsızlığa kavuşmasının hemen ardından ABD ile ilişkileri geliştirdiğini vurgulayarak, 24 yıllık bu sürede ülkesine verdiği destek nedeniyle ABD yönetimine teşekkür etti.

ABD Başkanı Barack Obama ile New York'ta yaptığı görüşmede de iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını hatırlatan Nazarbayev, şu anda Kazakistan'da 500'den fazla ABD şirketinin bulunduğunu ve amaçlarının bu yakın ilişkileri devam ettirmek olduğunu dile getirdi.

Kazakistan ve ABD'nin nükleer silahların azaltılması ve yayılmasının önlenmesi konusunda işbirliği yaptığını vurgulayan Nazarbayev, Obama'nın bu yönde yaptığı çalışmaları da desteklediğini ifade etti.

Kerry ise iki ülke lideri arasında, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, Afganistan'daki durum ve DAEŞ ile mücadele konusunun ele alındığı New York görüşmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Kazakistan ve ABD arasındaki yakın işbirliğinin, bu ülkede yürütülecek reformlara katkı sağlayacağından emin olduğunu dile getiren John Kerry, ABD'nin Kazakistan'ın en büyük yatırımcılardan biri olduğunu ve Amerikalı işadamlarının Kazakistan'da önemli gelişim gösterdiğini anlattı.

- Kerry-İdrisov görüşmesi

Kerry, Nazarbayev ile görüşmesinin ardından, "Kazakistan-ABD Stratejik Ortaklık 4. Toplantısı" kapsamında Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov ile de buluştu.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik konuların ele alındığı görüşmede, ABD ve Kazakistan arasında bilim, teknik, eğitim ve hukuk alanlarında işbirliği ile vize kolaylığı sağlanması konusunda yapılan çalışmaların hızlandırılmasına ilişkin kararlar alındı.

Kaynak: AA