Tayland 'Işık Festivali'ne Hazırlanıyor

Binlerce dilek fenerinin gökyüzüne bırakılacağı festivalde olası bir kazayı engellemek için uçuşlar yeniden düzenlendi

BANGKOK - Tayland'da gelecek hafta kutlanacak üç günlük "ışık festivali" nedeniyle 150'den fazla uçuşun iptal edileceği ya da saatlerinin değiştirileceği bildirildi.

Yetkililer, gökyüzüne binlerce dilek fenerinin bırakıldığı Loi Krathong Festivali için ülkenin kuzeyindeki iki havalimanında 24-26 Kasım'da uçak seferlerinin yeniden düzenlendiğini açıkladı.

Düzenleme çerçevesinde Chiang Mai Uluslararası Havalimanı'ndaki 84 uçuş iptal edildi, 51'inin de saatleri değiştirildi. Aynı tarihlerde Chiang Rai Uluslararası Havalimanı'ndaki 6 uçuş iptal edildi ve 5'i de farklı saatlere alındı.

Chiang Mai ve Chiang Rai havalimanları çevresindeki bölgede yaşayanların, olası bir kazayı engellemek amacıyla sadece saat 21.00'den sonra fener uçurmasına izin verilecek.

Havalimanlarında pistlere düşen fenerlerin kaldırılması için festival boyunca ek personel çalıştırılacak. 2013'te bin 414 fener, pistlere düşmüştü. Geçen yıl alınan sıkı önlemler sonucu pistlere düşen fener sayısı 142'ye inmişti.

Loi Krathong Festivali, Tayland'ın geleneksel ay takviminin 12. ayında dolunay gecesi kutlanıyor.

Ülkenin güneyinde yaşayanlar, uğursuzlukları kendilerinden uzaklaştırmak için içlerini rengarenk çiçekler ve mumlarla doldurdukları "krathong" adı verilen küçük sepetleri nehirlere bırakıyor. Kuzeyinde ise kötü şansı kovmak için gökyüzüne bambu ya da kağıttan yapılmış içinde mum yanan fenerler bırakılıyor. Sepetler ya da fenerler, bırakılmadan önce dilek tutuluyor. Suya ya da havaya bırakılan sepetlerle fenerlerin, kötülükleri, olumsuz düşünceleri, öfkeleri, nefretleri alıp götüreceğine inanılıyor.

Evlerin, dükkanların ve sokakların da çiçeklerle süslendiği festival sırasında en güzel sepet ve feneri seçmek için yarışmalar düzenleniyor.
Kaynak: AA