''Meme Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor''

Uzunköprü Devlet Hastanesi Genel Cerrahi uzmanları Op. Dr. Selim Doğan, Op. Dr. Süleyman Yazıcı ve Op. Dr. Mesut Negizade meme kanseri konusunda uyarılarda bulundu.

Doğan, yaptığı açıklamada,  meme kanserinin kadınlarda görülen kanserler arasında yüzde 22 ile ilk sırada yer aldığını belirtti.

Meme kanserinin, kansere bağlı ölümlerde, akciğer kanserinden sonra geldiğini ifade eden Doğan, açıklamasına şöyle devam etti:

''Bu yüksek oranlardan dolayı erken tanıya gidecek çözümlerin herkesçe iyi bilinmesi gerekmektedir. Ailede (anne, teyze ve kız kardeşte) meme kanseri olması, erken yaşta adet görmek (11 yaşından önce), geç yaşta menopoza girmek (55 yaşından sonra), ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmak, uzun süreli hormon tedavisi (8-10 yıldan fazla) almak, stres, sigara, aşırı yağlı beslenme ve şişmanlık meme kanseri görülme sıklığını artıran risk faktörleridir. Bu faktörlerden bir veya bir kaçına sahip olmak kadınları meme kanseri konusunda yüksek riskli kılar''

Yazıcı ise kadınların meme kanserine karşı kendi kendini muayene edebileceklerini belirterek '' Kendi kendine meme muayenesi kolaydır, herkes tarafından uygulanabilir, maliyeti yoktur, herhangi bir malzeme gerektirmez ve bir sağlık kuruluşuna gitmeyi gerektirmez. Adet gören kadınlar adetin başlangıcından 7-10 gün sonra; adet görmeyen kadınlar ise her ayın aynı günü ayda bir kez kendi kendine memesini muayene etmelidir'' diye konuştu.

Op. Dr. Mesut Negizade ise meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığını vurguladı.

''Elinize muayene sırasında kitle geldiyse hemen korkmayın'' diyen Negizade, şunları kaydetti:

''Çok büyük ihtimalle iyi huylu bir kitledir. İyi huylu olma ihtimali yüzde 90’dan fazladır. Kendi kendine muayene sırasında kitle fark edilmesi, bir memede anormal büyüme, bir memede sarkma, meme cildinde yeni ortaya çıkan buruşukluk, meme ucunda çökme, meme ucunda kanlı akıntı, cilt renginde değişiklik, lenf bezlerinde büyüme, kollarda anormal şişme, meme ucunda veya derisinde kaşıntı, pullanma ve kızarıklık fark edilmesi durumunda hekime başvurulur. Unutmayın meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır.''

Kaynak: AA