Dokunmatik ekran hayatımızın her alanında

Mobit Bilişim Teknolojik Hizmetler Direktörü Bahattin Alcan, “Teknoloji ilerledikçe dokunmatik ekranlar da daha popülerleşiyor. Günümüzde teknolojik cihaz üreticileri dokunmatik teknolojide üç temel sistemden birini kullanıyor” dedi.

Dokunmatik ekran hayatımızın her alanında
Tuşlu telefonlardan dokunmatik ekranlı telefonlara, standart ve ergonomik tasarımlı klavyelerden sanal dokunmatik klavyelere geçiş devam ederken, bir taraftan geliştirilen yeni yazılımlarla günlük hayatımızda gittikçe daha fazla ekrana dokunmaya başladık. Hastanelerden restoranlara, alışveriş merkezlerinden perakende mağazalara kadar pek çok yerde karşımıza çıkan dokunmatik ekranların gerisinde yüksek teknoloji, dayanıklılık ve hız var.

Mobit Bilişim Teknolojik Hizmetler Direktörü Bahattin Alcan, “Üretilen dokunmatik cihazların en yaygın şekli akıllı telefonlarla hepimizin cebine girdi. Sektördeki tüm üreticiler bu teknolojiyi ürettikleri cihazlarda kullandılar. Tabletlerin hayatımıza klavyesiz girmesi, akıllı telefon teknolojisinin gelişmesi sayesinde oldu. Ardından taşınabilir bilgisayarlarda da aynı teknolojinin kullanılması, hem tablet hem de laptop diye adlandırılan taşınabilir bilgisayarların üreticiler tarafından kullanıcıların hizmetine sunulmasını hızlandırdı. Taşınabilir ve Mobil cihazlarda dokunmatik ekranlı klavyesiz cihazların üretilmesi kullanıcılar tarafından çok sevilince üreticiler, masa üstünde klavye, mouse, monitör, bilgisayar kasası ve bunların birbirine bağlanmasını sağlayan kablolardan kullanıcıları kurtarmak için yeni nesil dokunmatik bilgisayarların üretimine ağırlık verdi. Bu bilgisayarlar elektrik tasarrufu sağladıkları gibi mobil cihazlardan gelen kullanım alışkanlığından dolayı nerdeyse kullanıcı dostu cihazlar oldu” dedi.

Alcan, bu konuda teknolojinin hedeflerini de şöyle özetledi:

“Teknoloji ilerledikçe dokunmatik ekranlar da daha popülerleşiyor. Bu eğilim artarak devam edecek. Günlük hayatımızda daha fazla yer bulacak. Günümüzde teknolojik cihaz üreticileri dokunmatik teknolojide üç temel sistemden birini kullanıyor. Son dönemde dördüncüsü diyebileceğimiz infrared teknolojisi ile de dokunmatik teknolojik cihazların üretimini yapıyorlar. Dokunmatik cihaz üreticilerinden biri olan Hanasis firması, ürettiği dokunmatik bilgisayarlarda teknolojiyi bir adım öteye taşıyarak endüstriyel dokunmatik bilgisayarlar üretmeye başladı.

Kullanılan ortamın tozlu olması ya da sıvıya maruz kalması cihazın çalışmasına engel teşkil etmiyor. Özellikle son kullanıcının aktif kullanımına sunulan, açık havada, hastanede, iş yerlerinde, toplu yaşam alanlarında dayanıklılık ön plana çıkıyor.”

Dokunmatik ekranlardaki temel sıkıntılardan biri olan hassasiyet konusunda firmaların kendilerini geliştirmeyi sürdürdüğünü ve böylece bu cihazların kullanım alanının artacağını söyleyen Alcan, “Bu cihazların dayanıklı olması çeşitli sektörlerde yaygın olarak kullanılacağının sinyallerini veriyor. Sağlık sektöründe hasta kabullerde, perakende mağazalarda yeni nesil yazarkasalar ile entegre çalıştırılacak kasa sistemlerinde, bazı kamu kurumlarında karşılama ve bilgilendirme kisoklarında, eğitim sektöründe akıllı tahta ve akıllı kürsülerde, üretim sektöründe iş istasyonlarında bu cihazların yaygın olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu durum önümüzdeki yıllarda hızla artacak ve yaygınlaşacak. Müşterilerine, danışanlarına dokunmatik ekranla bilgi veren, tercih imkanı sunan ve geri bildirim alan firmalar, rakipleri karşısında bir adım öne geçecek. Firmaların rekabet alanlarından biri de teknolojiyi nasıl kullandıkları ve bu teknoloji ile müşterilerinin hayatlarını, alışveriş ya da bilgi alma süreçlerini nasıl kolaylaştırdıkları olacak” ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA