Mısır'da Düşen Rus Uçağının Son Kontrollerinde Anormal Duruma Rastlanmadı

Rusya’nın St. Petersburg kentine gitmek üzere Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinden kalkan ve Sina Yarımadası’nda düşen Rus Metrojet Havayolları’na ait A321-200 tipi uçağın havalanmadan önce yapılan son kontrollerinde herhangi anormal bir duruma rastlanmadığı bildirildi.

Dün Rusya’nın Petersburg kentine gitmek üzere Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinden havalanan Rus Metrojet Havayolları’na ait uçak, Sina Yarımadası’nda düştü. Biri Belarus, 4’ü Ukraynalı ve geri kalanı Rus olmak üzere uçakta bulunan toplam 224 kişi kazada hayatını kaybetti. Kalkıştan 23 dakika sonra irtibatın kesildiği uçağın neden düştüğü ile ilgili ise pek çok açıklama yapıldı.

Şarm El Şeyh Havalimanı Yer Hizmetleri yetkilisi yaptığı açıklamada, Rus Metrojet Havayolları’na ait uçağın uçuştan önceki kontrollerinde herhangi bir sorunun tespit edilmediğini açıkladı.

İki Rus ile birlikte teknik denetleme ekibinde bulunan yetkili, “Hepimiz çok şaşırdık, çünkü uçağın durumu oldukça iyiydi. Her şey 35 dakika içerisinde kontrol edilmişti” dedi.

Dün düşen uçağın daha önce atlattığı en büyük tehlikenin yaklaşık 3 ay kadar önce olduğunu ifade eden yetkili, pilotun sistem arızası nedeniyle uçağın kalkmak için hızlanmaya başladığı sırada kalkışı iptal ettiğini söyleyerek, “Bu alışılageldik bir olaydır” şeklinde konuştu.

Öte yandan bir Rus televizyonuna konuşan uçağın yardımcı pilotu Sergei Trukhachev’in eşi Natalya, uçuştan önce eşinin kızıyla görüştüğünü ve eşinin uçağın teknik sorunlarından şikayet ettiğini kaydetti.

Mısırlı bir yetkili de, daha önce pilotla kontrol kulesiyle aradaki irtibatın kesilmesinden önce yaptığı son telsiz konuşmasında uçağın yaşadığı teknik sorunlar nedeniyle uçağı en yakın havalimanına indirme isteğinde olduğunu söylediğini kaydetmişti.

Terör örgütü IŞİD’in sosyal medya üzerinden uçağı düşürdüklerine dair açıklamalarına Rusya Ulaştırma Bakanlığı’ndan ise cevap gecikmedi. İddiayı reddeden bakanlık, IŞİD’in elinde uçağı düşürdüklerine dair bir kanıtın bulunmadığını belirtti.

Petersburg’da uçakta hayatını kaybedenlerin yakınları ve Rus halkı ise havalimanına çiçekler getirerek anma töreni düzenledi.

Öte yandan Mısır kabinesi, 163 naaşın bulunduğunu ve Kahire’deki morglara gönderildiğini kaydetti.

Kaynak: İHA