52. Asya Pasifik Yayın Birliği Genel Kurulu

Asya Pasifik Yayın Birliği (ABU) Başkanı Cho Dae-hyun, Türkiye'nin birliğin büyümesine çok büyük katkı yapabileceğini belirterek, "Avrupa'da önde gelen bir yayıncı olarak da TRT'nin Batı ve Doğu Asya'ya ilgi göstereceğini düşünüyorum. TRT'nin, bu konuda rolü gelecekte artarak devam edecektir" dedi.

Cho, dünyanın en büyük üç yayın birliğinden olan TRT'nin de aktif üyesi olduğu ABU Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen toplantıda, birliğin proje ve faaliyetlerini anlattı.

Televizyon yayıncılığının daha iyi bir noktaya gelmesi için ABU bünyesinde zirve toplantıları, seminerler, eğitim kursları düzenlediklerini ifade eden Cho, bunun yanı sıra üyelerine teknik ve program desteği ile hukuki ve yönetim danışmanlığı sunduklarını anlattı.

ABU Başkanı Cho, "Planlama ve koordinasyon hizmeti de sunuyoruz. Özellikle spor programları yayıncılığında ve bunların yurt dışına dağılımında önemli bir rol oynuyoruz. Amacımız bu organizasyonların daha düşük maliyetle üyelerimize ulaşması. Üyelerimizle haber içeriği paylaşmak için yayıncılarımız, Asya Pasifik bölgesiyle ilgili günlük haberleri yükleyebiliyor ve indirebiliyor. Bölge ile ilgili haber yayınının, bölge insanına ulaşması için yoğun bir çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

Cho, ABU üyelerine evrensel temalar çerçevesinde uluslararası perspektifleri paylaşma imkanı sunduklarını ve içerik paylaşımı sayesinde farklı bakış açıları geliştirdiklerini dile getirdi.

- "Türkiye, ABU'nun büyümesine çok büyük katkı yapabilir"

Genel kurul toplantısındaki ev sahibi rolü dolayısıyla TRT'ye teşekkür eden Cho, şu ifadeleri kullandı:

"Toplantı vesilesiyle TRT'nin uluslararası stüdyolarını gezme fırsatı bulduk. Buradaki tesisin gücünü görmek beni gerçekten çok şaşırttı. İnanıyorum ki, uluslararası yayına 5 sene önce başlayan bir kuruluş olarak, TRT uluslararası alanda bize ışık tutabilir. Türkiye coğrafi olarak özel bir konumda. Türkiye Asya ile Avrupa arasında köprü durumunda. Türkiye, ABU'nun büyümesine çok büyük katkı yapabilir. Avrupa'da önde gelen bir yayıncı olarak da TRT'nin Batı ve Doğu Asya'ya ilgi göstereceğini düşünüyorum. TRT'nin, bu konuda rolü gelecekte artarak devam edecektir."

Genel kurul toplantısının çok verimli geçtiğine dikkati çeken Cho, "Asya Pasifik bölgesinden çok uzakta olsa da yayıncı üyelerimiz için yayıncılık ve Türkiye'yi anlamaları için çok iyi bir toplantı oldu. Aynı zamanda bu toplantı, Türkiye'ye ABU'yu anlama imkanı verdi" dedi.

- "İstanbul'dan birçok yeni projeyle dönüyoruz"

ABU Genel Sekreter Yardımcısı Javad Mottaghi de TRT'nin bu toplantıya ev sahipliğini çok başarılı şekilde yerine getirdiğini söyledi.

Birkaç gün içinde çok sayıda toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan Mottaghi, "Bu toplantıların hepsi verimli, faydalı geçti. Çok bilgilendirici oldu. Çok güzel organize edilmiş bir etkinlik oldu. TRT'den harika bir konukseverlik ve düzenleme gördük. Toplantılar, görüşmeler çok profesyonel bir ortamda geçti. Dünyanın dört bir yanından gelen yayıncıların birbirlerinden birçok şey öğrenmelerine fırsat verdi. Deneyimlerini paylaştılar, sıkıntılarına ortak çözümler aradılar. TRT'nın çok başarılı olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABU'nun dünyadaki en büyük yayıncı birliği olduğunu vurgulayan Mottaghi, birliğin bir aile olduğunu ve aile üyeleri arasında eğitim, teknoloji, program ve haber yapma gibi birçok konuda bilgi paylaşımı yaptıklarını ifade etti.

Mottaghi, ABU'nun görevinin üyelerini güçlendirmek olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Onlara ücretsiz içerik sağlamak görevimiz. Yayınlarının dijitale geçmesi için yardımda bulunuyoruz. Sürekli insan kaynağımıza yatırım yapıyoruz. Özellikle doğal afetlerde yayın yapacak personele eğitimler verdik. Üyelerimizi eğitim, çocuk, haber, müzik programlarıyla destekliyoruz. İstanbul'dan birçok yeni projeyle dönüyoruz. Dünkü televizyon şarkı yarışması ülkelerimizin müzik ve sanat anlayışını ortaya koydu. ABU'yu güzel çiçeklerin oluşturduğu bir bahçe olarak görüyorum. Farklı renk, büyüklükte çiçeklerin bulunduğu bir bahçe. Biz, ekonomik kaygılar, kar amacı gütmeyen bir kuruluşuz. Dünyadaki diğer kardeş yayıncı birlikleriyle de çalışıyoruz. Bu kuruluşlarla ortak projeler geliştirmek istiyoruz."

TRT'nin bir canlı yayınına katıldığını aktaran Mottaghi, "Çok modern ve yeni bir stüdyoda TRT Haber'de canlı yayın yapıldı. TRT'nin uluslararası teknik kapasitesi bizi her zaman şaşırttı" dedi.

Toplantıya ABU yöneticileri ile diğer üye kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA