4. Uluslararası Tıp Eğitimi Konferansı Açılış Töreni

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Tıp Eğitimi Konferansı’nın açılış töreni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

15-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Tıp Eğitimi Konferansı’nın açılış töreni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Yerli ve yabancı birçok akademisyenin katılacağı konferansta konuşan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sözlerine Ankara’da yaşanan patlama sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabır dileyerek başladı.

Müezzinoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’mızda son derece insanlık dışı, insanlığı katletme, değerleri katletme, demokrasiyi katletme amacı güden bir terör eylemiyle karşı karşıya kaldık. Bugün itibariyle 100 vatandaşımızı bu terör eyleminde kaybettik. Terör eyleminde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabırlar diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

Yaralıların sağlık durumlarıyla ilgili bilgiler veren Müezzinoğlu, “Şu anda yoğun bakımda, kritik durumda olan 13-14 vakamız var. İnşallah onları da hayata tutundurabilmeyi başarabiliriz. Bunun için tüm sağlık camiası her türlü gayreti sarf ediyor, gösteriyor. Milletimizin büyük bir acısı. Bu acıyı 78 milyon ülke insanı olarak paylaşıyoruz ama bunun dışında acımızı paylaşan çok değerli dostlarımıza, dost ülkelere buradan teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“12 YILDA SAĞLIK HİZMETLERİNDE TEMEL DÖNÜŞÜMLERİ BAŞARMIŞ BİR ÜLKEYİZ”

Konuşmasında 12 yıllık süreçte sağlıkta yaşanılan dönüşümlere değinen Bakan Müezzinoğlu, “Türkiye sağlık alanında son 12 yılda çok temel dönüşümleri başarmış bir ülke. Bu anlamda 78 milyon ülke insanımızın sağlık hizmetlerine ulaşımında bugün dünya standartlarını yakalamış ve her türlü hekime, tıbbı teknolojiye ve tıbbi tedaviye ulaşmakta gerçekten çok güçlü bir başarıya imza atmış. Diğer taraftan yalnız tıbbi bilgi birikimini, teknolojiyi, tedaviyi tüketen bir ülke olmak bizim için artık eksiklik. Tıbbi bilgiyi üretebilen ve bunu hep birlikte üretebilen, tıbbi bilginin yanında tıp endüstrisinde de üretebilen olmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

“500 BİN YABANCI UYRUKLU İNSANA HİZMET VERDİK”

Sağlık turizminde daha büyük başarılar hedeflediklerini ifade eden Bakan Müzezzinoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak geçtiğimiz 2014 yılında yaklaşık 500 bin yabancı uyruklu insana sağlık turizmiyle hizmet vermiş ve yaklaşık 3 milyar dolarlık hizmet bedeli almış bir ülkeyiz. Bu anlamda sağlık turizminde çok daha güçlü fiziksel altyapı, çok daha güçlü tıbbi teknolojik altyapıyı da önümüzdeki 2-3 yılın içerisinde çok farklı noktalara taşımayı hedefliyoruz” dedi.

DAVUTOĞLU: “MİLLETİMİZ BU ZORLUKLARI AŞACAK TECRÜBEYE SAHİP, DİRAYETLİ, BASİRETLİ BİR MİLLETTİR”

Bakan Müezzinoğlu’nun ardından kürsüye davet edilen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu da Ankara’da gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başladı.

Davutoğlu, “Vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralı olan ve tedavi almakta olan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Dünyamızın üzerine karanlık bir sis bulutu gibi çöken terörün, savaşın, çatışmaların en yakın zamanda son bulmasını diliyorum. Bu acıların bir daha yaşanmamasını, insanlarımızın dostça ve kardeşçe mutlu bir geleceğe yürümesini temenni ediyorum. Milletimiz bu zorlukları aşacak tecrübeye sahip, dirayetli, basiretli bir millettir. Birbirimize destek olarak, insani değerlerimizi güçlü tutarak İnşallah geçmişte pek çok engeli aştığımız gibi bu günleri de atlatacağız” dedi.

Sare Davutoğlu, “2002 yılında sağlık göstergeleri ve sağlık sistemiyle Türkiye OECD ülkeleri arasında alt sıralarda yer alıyordu. OECD ülkelerinin ortalama 21 yılda kat ettiği mesafeyi 10-12 yıl içerisine sığdırarak ülke yaşam süresi 2002 yılında 72,5 iken, 2015’te 77’ye yükseldi. Anne ölüm hızımız yüz binde 64 iken 2014’te yüz binde 15.2’ye düştü. Bebek ölüm hızı 2002’de bin de 31.5 iken, 2014’te bin de 7.6 oranlarıyla 10 yılda çok büyük bir düşüş sağladık. Sağlık sektöründe çalışan sayımız 2002 yılında 378 bin iken bu gün bu rakam 764 bine ulaştı” ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU, NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ ALAN AZİZ SANCAR’I TEBRİK ETTİ

Sare Davutoğlu, kanserle ve DNA onarımı konusundaki çalışmaları dolayısıyla Nobel Kimya Ödülü’nü alan Aziz Sancar’ı da tebrik ederek konuşmasını sonlandırdı.
Kaynak: İHA