Tbmm Plan ve Bütçe Komisyonu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, içinde internet ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı ve çeşitli yasalarda değişiklik yapan "Torba Yasa Teklifi"nin görüşmeleri sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, teklif üzerinde görüşlerini ifade ederken, iktidarın internet ile ilgili düzenlemelerde Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına rağmen ısrarcı olduğunu savunarak, yargı kararı olmaksızın internet yayınlarının içeriğinin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının verilebileceğini, bu karar için Başbakanlık ve bakanlıkların kararının yeterli olacağını söyledi.

İletişim özgürlüğünün kısıtlanabilmesinin demokratik ve evrensel değerlere aykırı olduğunu ifade eden Ayaydın, yürütmeye bu hakkın tanınmasının kabul edilemez olduğunu savundu.
Ayaydın, Kızılay ve Yeşilay için getirilen düzenlemeler konusunda, "Gerek Kızılay ve gerek Yeşilay'ın yaptıkları olumludur ama benzer amaç ve misyonlu kurulmuş olanlar da düşünülmeli. ÇYDD, Darüşşafaka bunlardan bazıları...Kızılay ve Yeşilay'a tanınan imkanlar bu kurumlara da sağlanmalı" dedi.

Ayaydın, İstanbul'da kurulacak Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile ilgili düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu ve AYM'den döneceğini ileri sürdü.
CHP İçel Milletvekili Vahap Seçer, yeni bir üniversite kurulurken YÖK mevzuatı dışına çıkıldığını belirterek, "Üniversite yönetiminde özerklik mi yoksa her gelen iktidar kendi dünya görüşüne göre yönetimini belirlemesini mi isteriz? İktidarın gölgesi olduğu bir düzenleme yapılıyor" diye konuştu.

Seçer, "Yeşilay'a bağış yapılıyor. Yeni düzenlemeyle Vakfa da yılda 15 milyon lira ayrılacak. Bu yardımlar mükerrer oluyor. Yeşilay ve Kızılay'a ayrıcalık tanınıyor. Başka vakıflar da var. LÖSEV, ÇYDD,TEMA var. Çok da iyi işler yapıyorlar. Niye bu ayrıcalığı onlara da tanımıyoruz da illa Kızılay ve Yeşilay'a tanınıyor? Cumhurbaşkanı'nın çocukları Yeşilay Vakfı'nda faaliyet gösteriyor. Zamanı ayırıyor, hizmet ediyorlarsa başka ama işin içine akçe, kafa karışıklığı giriyorsa güzel değil. Onları tartışmaya açmamız doğru değil" ifadelerini kullandı.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Başka işleri var mı, mesleklerini söylesinler" derken, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise "kamu mallarını yağmalamak" sözlerine AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.
İnternet ile ilgili düzenlemelere de işaret eden Seçer, yasalaşması halinde yine konuyu AYM'ye götüreceklerini söyledi.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, AYM'den yüzde 100 döneceği kesin olan bir düzenlemenin görüşüldüğünü savunarak, TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nın da Anayasa'ya aykırılığı Komisyon'a gönderdiğini ifade etti.

İçtüzüğün uygulanması gerektiğini, başkanlığın tutumu lehine TBMM Başkanlığı'na yazı yazdıklarını belirten Zozani, "Orman kanunlarını işletmeyin. Sizi başkanlığa şikayet ettik. Bu milletvekilleri tekliflere nasıl imza attı anlayamadık. Herkesin sürekli Cumhurbaşkanı'nın yanında gördüğü bir milletvekili bunu yapmamalı. Kurulacak olan üniversite, devlet üniversitesi değil. Öyle olsa tüm diğer üniversiteler için geçerli olan kurullarla kurarsınız. Kurulacak olan üniversite, hükümet hatta parti üniversitesi olacak. Burada partinin yüksek komiserleri yetişecek. Böyle bir niyetiniz yoksa, geçerli olan kurullara yapardınız. YÖK'ü kaldıralım dediniz de yok mu dedik? Niye kaldırmıyorsunuz, günün birinde lazım olur diye.." diye konuştu.

Komisyon'da dünkü görüşmelerde YÖK adına konuşan kişinin söyledikleri unutulmayacağını söyleyen Zozani'ye, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, "Ne demiş?" diye sordu.
CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı, kendisine, "İyidir dedi.

Allah'ın yalakaları..." karşılığını verdi. AK Parti milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Atıcı, Ünüvar'a, "Burada konuşacak olan en son kişi sizsiniz. Bir müsteşarın mütevelli heyet başkanı olduğu üniversiteyi onaylıyorsanız, teessüf ederim. Bu büyük bir yaradır" dedi.

Zozani, "Parti şefi atıyorsunuz. Tarihte bunu Stalin, Hitler, Mussolini yapmış. Devletin siyaset dışı kurumlarına partili şef atamak, bu partilerin geleneğinde var. Bunu kendinize yakıştırıyor musunuz? Ben yakıştıramıyorum. Bunun böyle olacağını bilmek için kahin olmaya gerek yok" görüşünü ifade etti.


-Bakan İslam'ın tepkisi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın uygulamanın vakıf üniversitelerinde olduğunu söylemesine Zozani, "Ama bu vakıf üniversitesi değil. Bu hiçbir şeye uymuyor. Sayın Bakan bütün bu izahlardan sonra şöyle bir kanaate vardı. Dedi ki (bu bir şeye uymuyor)" karşılığını verdi.
Komisyon Başkanı Recai Berber ve AK Parti'li üyelerin kendisine tepki göstermesi üzerine Zozani, "Kendisine teşekkür ediyorum, iltifatta bulunuyorum. Bir Bakan'a iltifat etmek niye zorunuza gidiyor?" dedi.


İslam, "Başkasının benim yerime niyetlerimi açıklamasından rahatsızlık duyuyorum" diyerek söz istedi.
Zozani'nin ifadelerini "iltifat" olarak algılamadığını belirten İslam, "Konuyu bilmiyorsunuz. Sizi aydınlatayım tarzınızdaki cümlelerinizi sabırla dinledim. Konuya hakim olmayan biri insanın burada oturmaması gerekiyor. Buraya gelmem gerektiğini öğrendiğim andan itibaren neyi tartışacağımı okudum, konu hakkında bilgi sahibiyim. Bütün arkadaşların söylediklerini anlayacak kadar konuya hakimim. Sözlerimi tercüme etmenizi kabul etmiyorum. Çok net konuşan biriyim; sözlerimin tercümeye ihtiyacı yok. Ortaya atılan yepyeni fikir değildir. Türkiye ve yurt dışında uygulanan bir sistemdir. Türkiye'deki örnekleri, her ne kadar vakıf üniversitesi ise de herhangi birinin müfettişi, şefi olarak atanmış rektörler değildir, bu sistemle atanmış rektörler...Gayet iyi işleyen müesseselerin rektörleridir. Herhangi bir konuda mevzuat ne diyorsa, dünyanın son gününe kadar uygulama mecburiyeti yoktur. Her mevzuat yenilenebilir, değiştirilebilir. Bu konuda tartışma iyidir. Ama bunu niyet okumaya kadar götürmemek gerekir. 'Niyetinizi okuyorum, ben de bunu ifşa ediyorum', doğru bir tartışma düzlemi değildir" diye konuştu.


MHP'li Akçay, torba düzenlemelerin yolsuzluğun altyapısını oluşturduğunu ileri sürdü. Akçay, "Bizim iktidara güvenmemiz biz de AKP iktidarının ve yolsuzluğun uzmanı olduk. Anadolu'da bir söz vardır; 'ağzının duruşundan ömer diyeceği anlaşılıyor' diye...Biz de tekliflerin gelişinden bazı yolsuzlukların altyapısının hazırlandığını anlıyoruz. AKP iktidarı devlet, hükümet bilincini yitirmiş. Hükümet, Darüşşafaka'yı görmüyor ama Yeşilay, Kızılay, TÜRGEV'e her türlü ayrıcalığı tanıyor. Cumhurbaşkanı'nın çocukları ne iş yapıyor merak ediyorum, vakıf işleri dışında başka işleri olmaz mı? Sayın Cumhurbaşkanı'nın da mesleği nedir, o da ayrı konu" dedi.

Teklifin görüşmeleri öğleden sonra devam edecek.
Kaynak: AA