Narenciye İşleme Atıklarını Değerlendirme Çalıştayı
Çeşitli dünya ülkelerinden 40 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen Narenciye İşleme Atıkları Değerlendirme Çalıştayı, GAÜN Rektör Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göğüş’ün yönetiminde İçel’de yapıldı.
Aralarında İngiltere, Yunanistan, Fransa, İtalya gibi ülkelerin de bulunduğu çok sayıda ülkeden katılımcıların sunum yaptıkları Avrupa Birliği COST TD1203 nolu proje kapsamındaki Narenciye İşleme Atıkları Değerlendirme Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan İngiltere York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. James Clark, narenciye atıklarının problem olmaktan çıkarılıp, gelecek için önemli kaynak haline getirilebileceğini vurguladı. Clark, “Gıda, tekstil, polimer endüstrilerinden çıkan atıklar önemli yan ürünler elde edilmek suretiyle hem atık sorunu bertaraf edilebilmekte, hem de bu yolla ekonomiye kazandırılabilmektedir” dedi.
GAÜN Rektör Yardımcısı ve Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ise, Türkiye’deki üretimi gerçekleştirilen 44.7 milyon ton bitkisel üretimin yüzde 56’sının meyve ve sebze sektöründen elde edildiğini vurgularken şunları söyledi:
“Bunun yüzde 8.2 ve 6’sını yaş narenciye ve elma oluşturuyor. 2012 rakamlarına göre, 1 milyon ton taze meyve; meyve suyu işlenmesinde kullanılıyor. Bu veriler;önemli ölçüde gıda işleme atığı çıktığını ve bunun çevreyi tehdit etmemesi için değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Biz, Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde gıda işleme atıklarını değerlendirmek üzere projeler üretiyoruz. Çalışmalarımızın önemli bölümünü zeytin yağı ve meyve suyu üretiminin yan ürünlerinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar oluşturuyor.”
Çeşitli ülkelere mensup bilim insanlarının sunumlar yaptığı çalıştayda, Türkiye’nin en büyük meyve işleme şirketi olan Anadolu Etap’ın hammaddesini tedarik ettiği portakal bahçeleri ziyaret edildi. Hasat zamanında endüstriyel ve sofralık meyve atık miktarı ve bu atığın nasıl değerlendirilebileceği sahada tartışıldı. Çalıştay paydaşları, kendi ülkelerinde yaptıkları çalışmaları anlattı.