Sonbahar-kış Ayakkabı Modasında 'Leopar' Esintileri

Yaz mevsimini geride bıraktığımız şu günlerde, 2014


Her yıl değişen modaya kendini uyduran ayakkabı sektörü, farklı tarz ve renklerdeki yeni modellerini, tüketicilerin beğenisine sunuyor.

Güç ve öz güveni temsil eden leopar desenler ile zarafetleriyle adından söz ettirecek yılan derisi motiflerinin hakim olduğu modeller, sonbahar aylarında tercih edilecek tarzlar arasında ilk sırada yer alıyor.

2014-2015 sonbahar-kış sezonunda, ceket, hırka ve kabanlarda kullanılan kürk detayların, ayakkabıları da ele geçirdiği görülüyor. Yüksek topuklu ve bilekten bağlı ayakkabılar, şık elbiselerin sonbahar sezonunda da en uygun tamamlayıcısı olarak öne çıktı.

Şıklığından ve rahatlığından ödün vermeyen kadınlar için üretilen dolgu topuk ayakkabı ve çizmeler ise sonbahar sezonunda farklı renk ve desenlerle tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

- Sonbahar-kış sezonunun rengi: "Mavi ve tonları"

Yaz aylarında babet ve sandaletlerde tercih edilen mavi ve lacivert tonlar, bu sezon da raflarda yerini almış durumda.

Erkek ayakkabılarında ise geçen yıllara oranla biraz daha kalın tabanlar ön planda. Günümüzde daha çok ünlü modeller ve sanatçıların seçimiyle moda haline gelen bu ayakkabılarda, rahat olması açısından hafif malzemelerden üretilmiş tabanlar kullanılıyor.

Kürk detaylar ve kırmızı tonlar ile doğu esintili motifler, sonbahar-kış sezonunda erkek ayakkabılarında öne çıkan modeller arasında yer alıyor.

Konya, yaklaşık 980 işletme ile özellikle erkek ayakkabısında önemli üretim merkezlerinden biri.. Konya Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Ali Deresoy, özellikle gelişmiş ülkelerde ihtiyaçtan çok aksesuar maksatlı kullanılması ve moda bağlantısının, kültür empozesinde ayakkabıyı en etkili araçlardan biri haline getirdiğini söyledi.

Bugün tüketicilerin ayakkabı seçiminde Almanya'da konfora, Türkiye ve İtalya'da ise daha çok estetiğe önem verildiğini belirten Deresoy, tüketicilere doğal malzemeler kullanılan ve ayak yapılarına uygun ürünleri tercih etmeleri önerisinde bulundu.

Konforun yanında tüketicilerin tercih ettiği ürünler hakkında da bilgi veren Deresoy, şunları kaydetti:

"Üretim talebe göre yapılıyor. Örneğin bu yıl biraz farklı tarzlara yönelindi. 2014-2015 sonbahar-kış sezonunun rengi mavi ve tonları. Bu yaz kadınların tercih ettiği ara boy topuklu modeller, sonbahar aylarında da ön planda. Ayrıca leopar, yılan derisi ve kamuflajlı desenlere de bir ilgi var. Kadın ayakkabılarında dore ve lame renklerle zenginleştirilmiş boncuklu ve taşlı modeller revaçta. Erkeklerde ise birkaç sezondur yerini koruyan, dikişlerin ön plana çıktığı saraçlı modeller, yine öne çıktı. Bunlarda hafif malzemelerden üretilmiş tabanlar kullanılıyor. Bu sezon erkeklerde özellikle spor ayakkabılar için yüksek tabanlı ürünler üretildi. Önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görülüyor. Yine erkek ayakkabısında çok renkli modeller fazlaca var. Ayakkabı tüketicisi alışılmış çizgiden biraz daha dışarı, daha popüler çizgilere çıkmış durumda."

Deresoy, ayrıca ayakkabı sektöründe Çin'den gelen ucuz mamullerin oluşturduğu sıkıntılara da değindi.

Her üç yılda bir bu konu ile ilgili mevzuatla, sektörün korunduğunu anlatan Deresoy, "Korunmanın bitme tarihi 9 Ağustos'tu. Yaklaşık 3 aydır bu tedbirlerin devam etmesi noktasında ilgili yerlere taleplerimizi ilettik. 10 Ağustos'ta bu taleplerimiz sonuca ulaştı ve haksız rekabet oluşturulacak ortam ortadan kalktı. Bu tedbiri alan hükumetimiz, ilgili bakanlıklar ve İthalat Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA