662. Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri

662. Tarihi Elmalı YeşŸilyayla YağŸlı GüreşŸleri, törenle başŸladı.


Elmalı ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılışŸ töreninde konuşŸan Elmalı Belediye BaşŸkanı ǜmit ǖztekin, 662 yıldır devam eden yağŸlı güreşŸlerin önemine dikkati çekti.

Evliya LJelebi'nin kayıtlarında ve Osmanlı Devleti'nin arşŸivlerinde Elmalı'daki güreşŸ organizasyonunun yer aldığŸına değŸinen ǖztekin, "Dolayısıyla biz, Türkiye'deki en eski yağŸlı güreşŸ organizasyonuna ev sahipliğŸi yapan bir ilçeyiz. GüreşŸlerimizi sahipsiz bırakamayız. Bu yüzden güreşŸlerimizi Türkiye'nin şŸanına yakışŸır bir hale getirmek boynumuzun borcudur" dedi.

Elmalı güreşŸlerini Türkiye çapında tanıtmak istediklerini dile getiren ǖztekin, güreşŸlerle UNESCO'nun kültürel miras listesine de girmeyi hedeflediklerini anlattı.

Törenin ardından mehteran takımı tarafından çalınan marşŸlar eşŸliğŸinde kortej yürüyüşŸü yapıldı. 1988 yılında Kırkpınar'da başŸpehlivan olduktan sonra hayatını kaybeden güreşŸçi Recep Gürbüz'ün mezarı başŸında dua edilmesinin ardından, Hamdi Altıntepe Tesisleri'nde kurban kesildi.

GüreşŸlerde bugün, minik, teşŸvik, ayak, tozkoparan, deste küçük, orta ve büyük boy kategorilerinde müsabakalar yapılacak. İsmail Balaban, Serhat Gökmen, Recep Kara, Mehmet YeşŸilyeşŸil, Osman Aynur'un da arasında bulunduğŸu 73 başŸpehlivanın katılacağŸı güreşŸlerde, bin 500'ün üzerinde pehlivan er meydanında mücadele edecek.

GüreşŸler, 7 Eylül Pazar günü düzenlenecek final müsabakaları ve ödül töreniyle sona erecek.

 
Kaynak: AA