Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Projesi’nde Söz Hakkı İstiyor

Kadıköy Belediyesi Haydarpaşa Garı ile ilgili düzenlenen proje hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Projesi’nde Söz Hakkı İstiyor
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, projenin halkla beraber yapılmaması durumunda onay vermeyeceklerini söyledi.


Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Planı ve Harem Bölgesi Haydarpaşa Limanı’na ilişkin iki projenin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanmasının ardından Kadıköy’de karar için imza kampanyaları düzenleniyor. Konuyla ilgili basın toplantısı gerçekleştiren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, hazırlanan projelerde belediyenin söz hakkı olmamasından yakındı.

“PROJEYİ REDDEDİYORUZ”
Haydarpaşa için düzenlenen proje hakkında çok az bilgi sahibi olduklarını ifade eden Başkan Nuhoğlu, binanın restorasyon yapılması konusunda hem fikir olduklarını söyledi.

Projenin Türkiye açısından büyük bir önemi olduğuna vurgu yapan Nuhoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Tek başına bina bize gelse bizim hiçbir itirazımız olmaz çünkü binanın korunması gerekiyor. Bağdat ve İstanbul arasındaki tren yolu ve tarihi tren istasyonları ile beraber bütün halinde bir proje bu. Bu projenin Kadıköy, Üsküdar, İstanbul ve Türkiye açısından büyük bir önemi var. Haydarpaşa sadece Kadıköy’e ait bir yer değil. Haydarpaşa Türkiye’ni hafızasıdır. Bu projenin bakanlığın belirlediği kurallar dışında eklentileri olduğu için projeyi reddediyoruz.”

“PROJENİN TOPLUMLA BERABER TARTIŞILMASI GEREKİYOR”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ayrıca projenin yapılırken Kadıköy halkından fikir alınmaması yönündeki tepkisini de dile getirdi. Projenin vatandaşlarla açıkça paylaşılması gerektiğini söyleyen Nuhoğlu şöyle konuştu:
“Bu projede ne yapılacağı neden buradaki yaşayan insanlarla tartışılmıyor. Madem bu bizim için yapılıyor ve biz de burada yaşıyorsak bu projenin bizimle paylaşılması gerekiyor. Bir otobüs için siyah mı beyaz mı diye tartışma konusu açılabiliyorken böyle 1 milyon metrekareden fazla olan bir projeyi halkın kullanıma açmak için neden tartışma açmıyorsun? Bu projenin bütün bir haliyle toplumda tartışılması gerekiyor. İnsanların bu projede ne yapılacağı konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Haydarpaşa son alandır. Sonuna kadar bunu koruyacağız ve halka paylaşılmayan hiçbir projeye imza vermeyeceğiz.“

“HAYDARPAŞA DOĞAL BİR MÜZE”
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Aykurt Nuhoğlu Belediye olarak nasıl bir proje istersiniz sorusuna “Gar kendi halinde kullanılabilir. Sergi, sanat faaliyetleri ve birçok şey için kullanılabilir. Garın kendisi ve içindeki eşyalar tamamen tarih. Kendisi doğal bir müze” cevabını verdi.
Kaynak: İHA