Burdur Gölü İçin Yas Tutuluyor

Burdur Gölü’nün kurumasına dikkat çekmek amacıyla Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği ile Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon merkezi tarafından düzenlenen Göle Yas etkinliği başladı.


Burdur Gölü’ne destek veren sanatçılar, sivil toplum örgütü üyeleri ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğrencilerinin katıldığı Göle Yas etkinliğine CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, CHP İl Teşkilatı, MHP İl Teşkilatı da destek verdi.

"SANATÇI DOSTLARIMA ÇAĞRIDA BULUNDUM"
Göle Yas etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği Başkanı Şafak Türkel, "Bundan bir sene önce Burdur Gölü’ne gelip giden insan sayısı 10-15’i geçmiyordu ve sadece meselenin su değil, Burdur halkının ilgisini yeniden Burdur Gölü’ne çekmek olduğuna inandım. İşin bu kısmını üstlendim ve sanatçı dostlarıma çağrıda bulundum. 'Bir belgesel film çekmek istiyorum, içinde aşık olduğum her şey, gölü yaşayalım istiyorum, anılarımız olsun gölde, bundan 120 yıl sonra oturduğumuz bir masada gölü kurtardık demek istiyorum' dedim. Gölü kendine dert edinebilecek sanatçı dostlarım, Burdur’a geldiler. Son 1 yıldır her gün bizimle birlikte olan sanatçılar Burdur Gölü için dertlendiler. Burdur Gölü üzerinde dans ettiler. Şarkılar söylediler. Burdur Gölü’nün içine daldılar ki, insanlar Burdur Gölü’ne girmeye korkuyorlardı. Ben biraz cehaletin kurbanıymışım fakat bir adam son 10 yılını yaban hayvanları için vakfetmiş, biz Öztürk Sarıca ile yan yana geldiğinde gölü kurtaracağımıza inandım" dedi.

"İNANILMAZ ZORLUKLARLA BUGÜNE GELDİK"
Lisinia Doğa Projesi ile Burdur Gölü’ne dikkat çektiği zaman inanılmaz tepki aldığını daha sonra Göle Yas Belgesi ile Şafak Türkel’den güç aldığını dile getiren Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca ise şunları söyledi:
"İnanılmaz zorluklarla bugüne geldik. Gizli kameralardan tutun, birebir tehditlerle baş başa kaldık. Ama yılmadık. Hep göl için doğa için mücadele vardı. Bazı şeylere inanmak zaman alıyor. Gerçekten Burdur Gölü için mücadeleyi gördükten sonra benim projem bitiyor, birlikte ne yapabiliriz diye düşündüm. Su eylemi, oruç derken bir anda Su Orucu ortaya çıktı.Geldiğimiz noktada görüyorum ki çok büyük destekler var. Su orucuna desteklerini bildiriyorlar. Yalova’da Su Orucu etkinlikleri başladı.

Beşiktaş Belediyesi’nde, Antalya’da Su Orucu'na başlayanlar var. İnsanlara su kullanmayabilirsiniz dedik, tuvalet, banyolarında su kullanmayanlar bizim su orucumuza destek vermeye çalışıyorlar. Bakanlık kurtarılacak göller anlamında çalışma başlatacak. Hedefimiz sadece Burdur Gölü değil, 10-15 yıl sonra yaşanacak susuzluklar, 20-25 yıl sonra Burdur Gölü’nü görebileceğimizi düşünmüyorum. Bir gün geldiğince paramız suları satın alamıyor olacak su olmazsa hayat olmaz, Burdur Gölü’nde aynı kaderi paylaşan yerler var. Dünya kırsallığa doğru gidiyor. Bu nedenle su orucuna desteğinizden dolayı teşekkür ediyorum."
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ise Burdur Gölü için tüm etkinliklerde yer almaktan mutluluk duyacaklarını, MAKÜ laboratuvarlarının ve tüm birimlerinin Burdur Gölü’nün kurtarılması için çalışacağını ifade etti

Göle Yas Etkinliği kapsamında Lisinia’da tedavi edilmiş şahinlerin doğaya bırakıldı. Müzik Bilimcisi Besteci Rokus De Groot’un Burdur Gölü için bestelediği ‘Hoş geldin’ şarkısını Meriç Fıratlı, Selva Erdener, Pelin Başar, muhteşem bir performansla seslendirdi. Konserin devamında Burdurlu Sipsi ve Cura Sanatçısı Ferhat Erdem ve Arp Sanatçısı Çağatay Akyol’dan oluşan Arpanatolia Konseri gerçekleşti

Burdurlu Sipsi ve Cura Sanatçısı Ferhat Erdem, Lisinia Su Deposu’nun üstünden Burdur Gölü’ne sipsi çaldı. Programda balerinler danslarıyla Burdur Gölü’ne yas tuttu. Burdur Gölü’ne destek vermek amacıyla ilk albüm klibini Burdur Gölü’nde çeken Karsu Dönmez de mini bir konser verdi. Göle Yas Etkinliği kapsamında saat 15.00’te Su Orucuna başlanacağı bildirildi.

Kaynak: İHA