Kelaynakların Sayısı Her Geçen Gün Artıyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, nesli tehlike altında olan kelaynakların sayılarını artırmak için yürüttüğü çalışmalar sonucunda Türkiye'de 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısı 189'a çıkarıldı.

Kelaynakların yok olma sürecinin önüne geçmeye çalışan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 1977'de Şanlıurfa Birecik'te kurduğu üretme istasyonu ile kelaynakları korumaya devam ediyor.
Bu kapsamda, 2012 yılında kafeslerden tabiata bırakılan kelaynaklar, başarılı bir üreme dönemi geçirirken, bu yıl 33 yavru dünyaya geldi ve bu yavrular yetkililer tarafından halkalanarak kayıt altına alındı.
-Kelaynakların cinsiyet belirleme çalışmaları devam ediyor
Baharın ve bereketin simgesi olan ve dış görünüşleri ile erkek ve dişileri ayırt edilemeyen kelaynakların cinsiyet belirleme çalışmaları ise devam ediyor. Üretme istasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında 2014 yılında 189 kelaynak yakalanarak incelendi.
Bu yıl dünyaya gelen 42 yavrunun ise halkalanma ölçümleri tamamlanırken, cinsiyet belirleme çalışmaları için kan örnekleri de alındı.
Bu değerli kuş türünün erkek ve dişi bireyleri ancak genetik analiz ile tespit edilebiliyor. Önümüzdeki yıllarda bu analizlerden elde edilen veriler ışığında kelaynakların üreme ve yavru büyütme davranışları daha detaylı olarak incelenebilecek.
-Kapalı devre kamera sistemi ziyaretçilerin hizmetinde
Türkiye'nin önemli kuş türlerinden olan kelaynakları dünyaya tanıtmak amacıyla üretme istasyonu içerisinde yerli ve yabancı turistler için hizmete alınan ziyaretçi merkezi ile turistlere kelaynakların yanı sıra Fırat Nehri ve Birecik'in kuş varlığı bakımından da önemi anlatılıyor.
Üretme istasyonunda 2007'de hizmete sunulan kapalı devre kamera sistemi sayesinde ziyaretçi merkezine gelenler, kuşları rahatsız etmeden izleyebiliyor ve bu görüntüler internet üzerinden de sürekli olarak yayınlanıyor.
-Göçe gönderme çalışmalarına ara verildi
Kelaynaklar, 2008 yılında ilk defa uydu takip cihazı takılarak göçe gönderilmeye başlandı. Göçe gönderilen 5 kelaynağın ikisinin tekrar Birecik'e dönmesi kelaynakların doğada yeniden var olabileceklerini ortaya koydu.
Ortadoğu'da yaşanan savaşlar ve kargaşadan dolayı bu göçe gönderme çalışmalarına ise şu an için ara verildi.

Bu kargaşanın ortadan kalkmasına müteakip ilerleyen yıllarda tekrar göçe gönderme çalışmaları başlatılacak.
Kaynak: AA