Budapeşte’deki Türk Vatandaşlar Oylarını Kullanmaya Başladı

Macaristan’da yaşayan Türk vatandaşlar, cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği’nde oylarını kullanmaya başladı.


Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, oy kullanmayla ilgili İHA'ya açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Fakılı, bu sene ilk kez yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma imkanına sahip olacaklarını, ilk defa Türkiye’de cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiğini ve yurt dışında oy kullanma imkanının ortaya çıktığını belirterek, Türk vatandaşlarının uzun yıllardan bu yana oy kullanma beklentisi içinde olduklarını söyledi.

Büyükelçi Fakılı, "Bütün teknik hazırlıklarımızı tamamladık. Vatandaşlarımızı oy kullanmak için bekliyoruz. Macaristan’da yaşayan Türk vatandaşı sayısı 2 bin-2 bin 500 arasında. Seçmen sayısı ise 150 civarında. Şimdiye dek 200 seçmen oy kullanmak için internet üzerinden talepte bulundu, ancak talepte bulunmayanlar için Yüksek Seçim Kurulu otomatik olarak randevu alıyor. Oy kullanmak isteyen vatandaşlar Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden kendileri için alınan randevu üzerinden oy kullanabilecekler" diye konuştu.

Büyükelçi Fakılı, Büyükelçilikte bugün ve yarın oy kullanma işlemlerin devam edeceğine değinerek, vatandaşları oy kullanmaları için beklediklerini kaydetti.

Saatin 08.00'i göstermesiyle Büyükelçilik önünde toplanmaya başlayan Türk vatandaşları, internet sorunu yaşanması nedeniyle oy vermek için yaklaşık 25 dakika beklemek zorunda kaldılar.

Budapeşte’de TIP üniversitesinde okuyan Türk vatandaşı Ümit Aslan, internet sorunu yaşanınca bugün İstanbul’a yapması gereken uçak yolculuğu için havalimanına gitmede sorun yaşadığını dile getirdi. Oyunu kullanan ve daha sonra taksiyle havalimanına giden Aslan, seçimin kendisine pahalıya mal olduğunu, normal otobüs yerine taksi tutmak zorunda kaldığını kaydetti.

3 yıldan bu yana Macaristan’da yaşayan Hüsnü Yeşerici ise, oy kullanma işlemlerinde teknik aksaklıktan ötürü yaklaşık 25 dakika beklemek zorunda kaldıklarını ancak oy kullanma salonunun gayet iyi bir sistemle çalıştığını ve rahat bir şekilde oyunu verdiğini söyledi.

Macaristan Türk-Macar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Cabir Özel, yurt dışında yaşayan Türkler olarak ilk kez oy kullandıklarını, demokratik haklarını kullandıklarını belirterek hayırlı olmasını dilediğini ifade etti.

Bugün oyunu kullanmak için Büyükelçiliğe gelen Metin Çeliköz de, sabah saat 08.00’de oy kullanmak için Büyükelçilik binasına geldiklerini ve oylarını kullanmak için beklemeye başladıklarını, tam olarak beklemenin neden kaynaklandığını bilmediğini ve beklemeye devam ettiğini söyledi.

Kaynak: İHA