Tmme, 34'üncü Çeyrek Sonuçları Açıklandı

Türkiye MüşŸteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) 2014 yılı 1'inci çeyrek sonuçlarına göre Aygaz, iPhone, Vodafone, Turkcell, Domino's Pizza, Maximum Kart ve Türk Telekom müşŸteri memnuniyetinde sektörlerinin lider markaları oldu.

81 ilde 6 bin 38 tüketici ile bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) yapılarak ve özel ekonometrik analiz modeli ile belirlenen TMME'nin 34'üncü ölçüm sonuçları açıklandı.
TMME çalışŸması kapsamında, 2014 yılının 1'inci çeyreğŸinde LPG distribütörleri, cep telefonları, GSM hizmetleri, hızlı servis restoranları, banka kredi kartları ve sabit telefon hatları sektörleri ölçüldü.
TMME 2014 1'inci çeyrek sonuçlarına göre LPG distribütörleri sektöründe Aygaz, Cep Telefonları sektöründe iPhone, GSM Hizmetleri sektöründe Vodafone ve Turkcell, Hızlı Servis Restoranları sektöründe Domino's Pizza, banka kredi kartları sektöründe Maximum Kart, sabit telefon hatları sektöründe ise Türk Telekom müşŸteri memnuniyetinde lider markalar oldu.
LPG distribütörleri sektörü, 2014 yılı 1'inci çeyrek sektörleri arasında müşŸterilerini en çok memnun eden sektör oldu.
2010 ile 2013 yılları arasında yükselişŸ gösteren LPG distribütörleri sektörü, 2014 yılında, 2013 yılına kıyasla yüzde 1,2 gerileme göstererek 82 puana indi. LPG distribütörleri sektöründe Aygaz birinci sırayı aldı.
Aygaz geçen yıldaki seviyesini 1 puanlık düşŸüşŸ ile kısmen korurken, 2013 yılında Aygaz ile aynı seviyelerde seyreden Mogaz&Lipetgaz ve BP Gaz (2014 itibari ile BPGaz&Petgaz) 2014 yılında Aygaz'ın gerisinde kaldı.
HaberleşŸme kategorisinde yer alan ilk sektör olan GSM operatörleri sektöründe müşŸteri memnuniyeti 2013 yılına kıyasla yüzde 1,3 düşŸerek 73 puana geriledi. Vodafone ǖn ǖdemeli kategorisiyle, Turkcell ise faturalı hattı ile mobil iletişŸim pazarında müşŸteri memnuniyeti birinciliğŸini paylaşŸtılar.
Telekomünikasyon dünyasının önemli bileşŸenlerinden biri olan sabit telefon hatları sektörü de 2014 yılının ilk çeyreğŸi itibariyle TMME ölçümlerinde yer almaya başŸladı. Türk Telekom 70 puan ile birinci sırayı alırken, sabit telefon hatları sektöründe Türk Telekom dışŸında kalan diğŸer sabit hat hizmeti sağŸlayan firmaların "DiğŸer" adı altında birleşŸtirilmesiyle oluşŸturulan kategori, 68 puanda seyretti.
2013 yılının ilk yarısında cep telefonu satışŸ oranlarında büyük bir yükselişŸ yaşŸandı, bir önceki seneye kıyasla yüzde 50'nin üzerinde artışŸ görüldü. Bu yüksek satışŸ rakamları 2013 yılı boyunca devam etti. 2014 yılı şžubat ayı itibariyle cep telefonu satışŸlarının kredi kartı taksit uygulaması ile yapılması yasaklandıktan sonra 2013 yılındaki yüksek satışŸ rakamları yerini büyük düşŸüşŸlere bıraktı. Ancak satışŸ rakamlarındaki bu düşŸüşŸün sektörel memnuniyet puanını etkilemediğŸi gözlemlendi. Cep telefonları sektörü endeksi 2013 yılına kıyasla yüzde 2,7 artarak 76 puana yükseldi.
2014 ilk çeyreğŸinde iPhone 2013 yılında olduğŸu gibi, müşŸteri memnuniyeti endeksi sıralamasında birinci sırayı aldı.
Fast food ürünleri sektörünün müşŸteri memnuniyeti gerilemeye devam ediyor. Bir önceki seneye kıyasla ölçülen tüm markaların memnuniyet endekslerinde yaşŸanan düşŸüşŸ sektörel endekse de yansıdı ve hızlı servis restoranları sektörünün endeksinde 2013 yılına kıyasla yüzde 1,3'lük bir düşŸüşŸe neden oldu.
Domino's Pizza sektör genelinde gözlenen düşŸüşŸe rağŸmen geçmişŸ 3 sene içerisinde elde ettiğŸi birinciliğŸi korudu.

- Kredi kartları sektörünün endeksi yüzde 1,3 gerileyerek 2012 seviyesine geri döndü

2014 yılının ilk çeyreğŸi için Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TǜİK) açıklamışŸ olduğŸu hanehalkı tüketimi reel büyüme oranı artarken, Bankalararası Kart Merkezi'nin BKM'nin açıkladığŸı kartla ödeme yapma oranları gerileme gösterdi ve bu gerileme kartlı ödemelerin hanehalkı tüketimine oranını da önceki dönemlere kıyasla geriye düşŸürmüşŸ oldu.
2014 şžubat ayı itibarıyla taksitli satışŸ düzenlemelerinin 2014 ilk çeyrek aylarındaki taksitli ödeme rakamlarına da negatif olarak etki ettiğŸi görüldü. YaşŸanan bu daralmanın kredi kartları sektörünün müşŸteri memnuniyeti endeksine de yansıdığŸı görüldü. Sektörün TMME endeksi yüzde 1,3 düşŸerek 71 puana geriledi.
Sektör genelinde yaşŸanan bu düşŸüşŸe karşŸın İşŸ Bankası Maximum Kart, kredi kartları sektöründe müşŸteri memnuniyeti liderliğŸini koruyarak müşŸterilerini en çok memnun eden marka oldu.
ABD skorlarıyla karşŸılaşŸtırıldığŸında, GSM operatörleri sektörlerinin müşŸteri memnuniyetinin Türkiye'de daha yüksek olduğŸu görüldü. Cep telefonları sektöründe müşŸteri memnuniyeti her iki ülke için aynı seviyede seyrederken, hızlı servis restoranları sektörü ve sabit telefon hatları sektörü memnuniyet skorlarının ise ABD'de Türkiye'den daha yüksek olduğŸu görüldü.
KalDer ve uluslararası araşŸtırma kuruluşŸu KA AraşŸtırma Limited ortak girişŸimi tarafından yürütülen TMME 2013 yılı 1'inci çeyrek sonuçlarına göre 2013 yılı son çeyreğŸinde 76,6 olarak ölçülen ulusal müşŸteri memnuniyeti endeksi, 2014 yılının 1'inci çeyreğŸinde 0,3 puan düşŸerek 76,3 puan oldu. Aynı dönemde Amerikan MüşŸteri Memnuniyeti Endeksi de 0,6 puan düşŸerek 76,2 puana geriledi.
 
Kaynak: AA