Türklerin Arapça Öğrenmede Karşılaştıkları Zorluklar

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde düzenlenen seminerde Türklerin Arapça öğrenmede karşılaştıkları zorluklar anlatıldı.

Türklerin Arapça Öğrenmede Karşılaştıkları Zorluklar

İkbal Kültür ve Yardım Derneği tarafından derneğin konferans salonunda düzenlenen toplantıya alanında uzman olan Suriyeli Araştırmacı Muhammed Nur En-Nemr katılarak Türklerin Arapça öğrenme ve konuşmada karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. Çevirmen eşliğinde programı sunan Nemr, bir çok ayrıntıyı dinleyicilerle paylaştı. Muhammed Nur En-Nemr Türk Hükümetinin çocuklarına Arapça öğretmek için çok büyük çabalar ortaya koyduğunu belirterek, "Türkiye'de Arapça, İlkokul ve Ortaokul eğitim kademesinde seçmeli ders olarak, İmam Hatip Liselerinde de İngilizce ile beraber zorunlu ders olarak okutulmaktadır. Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı, İslami ilimler alanında eğitim veren İlahiyat Fakültelerinde de hem eğitim ve öğretim evresinde hem de master ve doktora aşamasında Arapça bilmek zorunlu tutulmuştur. Tüm bu çabalara rağmen, Arapça öğretimi alanında yaptığımız gözlemler çerçevesinde değerlendirecek olursak, Türklerin Arapçayı iyice öğrenme ve onu mükemmel bir şekilde konuşma konusunda birçok engelleyici sıkıntı yaşadıkları görülmektedir" dedi.

Türklerin Arapça ile elde ettikleri birçok kazanım ve üstünlüklerinin olduğuna dikkat çeken Muhammed Nur En-Nemr, "Türklerin Arapça öğreniminde karşılaştıkları zorluklar, onların Arapça öğrenme azim ve isteklerini asla zayıflatmamaktadır. Çünkü, diğer İslam ülkelerinin elde edemeyip, Türklerin Arapça ile elde ettikleri birçok kazanım ve üstünlükler vardır. Arapça onları şerefli bir geçmişe bağlamaktadır. Bu, yazı dilinde Arap harflerini kullanan Osmanlı dönemi ile sınırlı değildir. Arapçaya verilen önem, onları anadili Arapça olan bir dinle buluşturmaktadır. Çünkü Arapça bilmek, onları Kur’an ve Sünneti öğrenmelerini, manalarını ayrıntılı olarak değerlendirmelerini ve dini hükümlerde delilleri bilmelerini sağlamaktadır. Yukarıda sayılan birçok sebepten dolayı Türkiye’deki birçok insanın Arapça öğrenme gayreti olmasına ve Arapça birçok kelimenin Türkçe de kullanılıyor olmasına rağmen, Türkler Arapça öğrenmede ve onu iyi konuşmada sıkıntılarla karşılaşıyorlar.

Birçok kişi Arapça dilbilgisinden birçok konuyu çok iyi bilmesine, sözlük ve kitaplardan çok fazla Arapça kelimeyi ezberlemesine rağmen, Fasih Arapça konuşurken, konuşması birkaç cümleyle sınırlı kalmaktadır. Hatta bazıları Arapça yazılmış Fıkıh ve Tefsir kitaplarını okuyup tercüme edebiliyor ancak okuduğu aynı konu hakkında Arapça konuşmada aciz kalmakta veya konuşurken, bir metni okurken birçok hata yapmaktadır. Bu konuda en iyi örnek, günde en az on yedi defa namazda okuduğumuz ve namaz surelerinden olan Fatiha suresidir" dedi.

Kaynak: İHA