(özel Haber) 105. Ramazan'ı Gören Esma Nine Gece Gündüz Dua Edip Ezbere Kur’an Okuyor

Aydın’ın Umurlu Mahallesi’nde yaşayan Kurtuluş Savaşı, Yunan Mezalimi ve Atatürk’ün son tanıklarından 105 yaşındaki Esma Vardar, 105. Ramazan’ı yaşamanın sevincini yaşıyor.

(özel Haber) 105. Ramazan'ı Gören Esma Nine Gece Gündüz Dua Edip Ezbere Kur’an Okuyor

Ülkenin çok zor günlerden bu günlere kavuştuğunu belirten 105 yaşındaki Esma Vardar, çektiği onca çile ve yaşadıkları esarete rağmen hafızası ile canlı bir tarih olarak görenleri şaşırtıyor. Kıtlık ve yokluk günlerinin yanında Kurtuluş Savaşı sırasında yaşananları o günkü gibi hatırlayan yaşlı çınar Esma Vardar, Türkiye’nin eski kötü günlerine dönmemesi için sürekli dua edip ezbere Kur’an-ı Kerim okuyor.
Aydın’ın Umurlu Mahallesinde 20 asrın ilk yıllarında dünyaya gelen Esma Vardar, tarihin en önemli canlı şahitlerinden biri olarak hayatını sürdürüyor. 105 yıllık hayatından kendini bildiği günden bu yana yaşadığı her şeyi o günkü gibi hatırlayan Esma Nine, Kurtuluş Savaşı, Yunan Mezalimi, Atatürk ve Cumhuriyet’in ilk yıllarını en ince ayrıntısına kadar biliyor. Atatürk’ün Aydın’a gelişinden, Osmanlı’nın son dönemlerinde ülkede yaşanan sıkıntıları o günkü gibi hatırlayan Esma Nine’nin en büyük derdi, gençlerin geçmişini unutup bugünlerin kıymetini bilmemesi.

GECE GÜNDÜZ KUR’AN OKUYOR
Kur’an-ı Kerim’in bir çok suresini ezbere bilen ve ömrünü Kur’an okuyup dua ederek geçirmeye çalışan Esma Nine’nin en büyük korkusu, ülkenin geride kalan acı günlerine geri dönmesi. Okullarda öğretmenlerin evlerde ise büyüklerin çocuklara ülkenin yakın tarihi hakkında iyi bilgilendirmesini isteyen Vardar, eski sıkıntılı günler ve kıtlıkların unutulması halinde gençlerin bugünlerin kıymetini bilmeyeceğini söyledi.

O günlere dönülmemesi için sürekli dua eden Esma Vardar, kavuştuğu 105. Ramazan’ı şerifte gece gündüz ezbere Kur’an okuyup dua ediyor.

Birkaç yıl önce gözleri tamamen görmez olan ve kulağı da az işitmeye başlayan Esma Vardar’ın başka herhangi bir sağlık sorunu olmadığı öğrenildi.

DÜŞMANDAN KAÇTIKLARI GÜNLERİ VE ATATÜRK’Ü KARŞILADIKLARI GÜNLERİ UNUTMUYOR
Kurtuluş savaşında evlerini terk ettikleri günleri hatırlayan ve bulgur ve un bulduklarında çok sevindiği anları unutmayan Esma Vardar, Atatürk Aydın’a geldiğinde karşılayan öğrenciler arasında kendisinin de bulunduğu günleri özlemle anlatıyor. O zaman ilkokula gittiğini ve Atatürk’ü karşılamak için tren garına gittiklerini belirten Esma Vardar, canlı bir tarih olarak 105 yıllık yaşamının her anını hatırlıyor.

Bölgede kendisine en yakın arkadaşı olan 92 yaşındaki Leman Baydal ile zaman zaman buluşup maziden konuşan Esma Vardar’ın gençlerden en büyük isteği, gençlerin yakın tarihi unutmaması ve şu anda sahip oldukları nimetlerin değerini bilip şükrünü etmeleri.
Kaynak: İHA