Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Dönem Başkanlığı

Türkiye, Küresel Göç ve Kalkınma Forumu'nun 2014-2015 Dönem Başkanlığını 1 Temmuz itibariyle üstlendi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 2015 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak Küresel Göç ve Kalkınma Forumu'nun yıllık zirve toplantısına başkanlık etmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Açıklamada forum başkanlığının, aktif ve çok boyutlu bir dış politika icra eden Türkiye'ye, uluslararası görünürlüğün yanı sıra Birleşmiş Milletler'de (BM) gündem oluşturmaya başlayan göç ve kalkınma konusunda söz sahibi olma hakkını da tanıyacağı kaydedildi.
Türkiye'nin, gerek Batı Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye ve bulundukları ülkelerin kalkınmasına yaptıkları katkılar sayesinde edindiği tecrübe, gerek kabul ettiği göçmenlerin yönetimiyle bölgesinde kilit rol üstlenmesi dolayısıyla, "2015 sonrası BM Kalkınma Gündemi"ne dahil edilmesi hedeflenen göç konusunda etkin rol oynamasının beklendiği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, "Bir milyonu aşkın Suriyeliye geçici koruma sağlamakta olan ülkemiz, göç yönetimi konusundaki etkinliğini ve deneyimini uluslararası alanda paylaşma imkanı bulacak ve küreselleşen göç konusunda kalıcı çözüm önerileri getirebilecektir" ifadesi yer aldı.

Kaynak: AA