Büyük Rus Sözü Festivali

Uluslararası Büyük Rus Sözü Festivali, bu yıl Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Rusya'ya bağlanan Kırım'da da kutlandı.

Aleksandr Puşkin'in doğum günü dolayısıyla 2007'den bu yana her yıl yapılan Uluslararası Büyük Rus Sözü Festivali için Rusya Parlamentosu Duma Başkanı Sergey Narışkin başkanlığında yaklaşık 150 kişilik heyet Kırım'a geldi.
Narışkin, Akmescit'te Yroitsk Manastırı'nın kurucusu, Rusya kilisesi keşişi Sergey Radonejskiy'in 700| doğum günü dolayısıyla kurulan Sergey Radonejskiy Rus Topraklarının Birleştiricisi Anıtı'nı açtı.
Açılış töreninde yaptığı konuşmada Narışkin, anıtın "Eminim bu anıt, iyilik, adalet, bizim tarihi, kültürel değerlerimizin korunmasının sembolü ve gayelerimizin sembolü olacak" dedi.

Narışkin, akşam Yalta'da yapılan kutlamalara da katıldı.

Haziran'ın 12'sine kadar sürecek festival kapsamında, Kiril alfabesinin kurucularına adanan Kiril ve Mefodi Hiristiyan Dini ve Pedagoji Edebiyat Programı, Uluslararası İşbirliği- 2014 Sosyal ve Siyasi Forumu, Polikültür Dünyada Rus Dili Konferansı, Rus Kitabı Şenlikleri, Gençlik Platformu Üniversiteler Arası Forum yapılacak.
Ayrıca 8 Haziran'da Yalta'da Jemçujına Yalta ile Rusya Premier Ligi takımı Terek Grozni arasında dostluk maçı oynanacak.
Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, 16 Mayıs'ta, Ukrayna'nın güney ve doğusundaki çatışmaları gerekçe göstererek 6 Haziran'a kadar Kırım'da toplumsal etkinliklerin yapılmasını yasaklamıştı.
Kırım Tatar sürgününün 70| yılı anma etkinliklerinin yapılamamasına neden olan yasak, 8. Uluslararası Büyük Rus Sözü Festivali'nin başladığı gün sona ermiş oldu.

Kaynak: AA