Türk Ocakları Milli Kültür ve Tarih Sempozyumu

Türk Ocağı İzmir Şubesi’nin Milli Kültür ve Tarih Sempozyumu I, 16 tebliğli etkinlik; 31 Mayıs günü Dokuz Eylül Ü.

Türk Ocakları Milli Kültür ve Tarih Sempozyumu
Rektörlüğü, Alsancak'ta DESEM salonlarında; Türk Ocağı Şube başkanı Prof. Recep Kök’ün takdiminin ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın ve Genel Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz’ün Açılış konuşmaları ile yapıldı.
Prof. Dr. Recep Kök açılış konuşmasında, “Sayın Valim, Türk milletinin bekâsı adına bayrağını yere düşürmemek için gönlünü ve iradesini bu millete emanet ederek yola çıkan ve bu yolda sivil teşkilatlanmayı tarihin kalıcı izi haline dönüştüren Türk Ocaklarının bugünkü Sayın Genel Başkanı, Vakıf Başkanı ve değerli konuklar hoş geldiniz" dedi.

Genel Başkan Prof. Dr. Mehmet Öz, toplantının geleceğe, İzmir’e ışık tutan sonuçlar üretmesini dileyerek söze başlarken; "Türk Ocağı 102 yıl önce Türk milletinin içinde bulunduğu vahim ortamdan çıkışı için kurulmuş milli bir mekteptir, asıl hüviyeti irfan ocağı oluşudur. Türk milleti tarihin kaydettiği milattan önceki asırlardan 21.nci asra kadar ayakta kalan nadir birkaç milletten biridir. Türk milletini yönetenler önce Türklük kavramını idrak edecekler. Bugün 1910 lu yıllarda değiliz, birçok düşünce kuruluşumuz, üniversitelerimiz var. Bunların içinde bizim rolümüz yol gösterici olmalıdır. Bu gün Türk Ocağı diyor ki, tek medeniyet iddiasının çöktüğü bu çağda, kendi medeniyetimize sahip çıkarak, medeniyet iddiamızı sürekli tekrarlayarak, kendi değerlerimizi yeni nesillere bu çağın değerleriyle yeniden aktararak bu vazifeyi yerine getirmeliyiz; şubelerimizin bu bakımdan kültürel faaliyetlerini derinleştirmeleri gerekiyor. Bu bakımdan İzmir şubesini böyle bir organizasyona imza attığı için tebrik etti.” dedi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, açılış konuşmasında; "Horasan erlerinden, Ahmet Yesevi'den, Mevlana'dan el almış; Yunus Emre'den, Hacı Bektaş Veli'den beslenmiş, filiz vermiş, boy vermiş en köklü kültürlerden biri olan Türk kültürünün dünya barışına da çok şeyler kattığına ve bundan sonra da katacağına inanıyorum diyerek söze başladı.

Organizasyona katkı sağlayanları kutladı. Türk Ocakları, 1912 yılında İstanbul'da bir kültür derneği olarak kuruldu. Mazisi ve halen yurt çapında seksene yaklaşan şubesiyle en önemli kültür kuruluşlarımızın başında gelir. Yayın organı Türk Yurdu dergisi, sempozyumu Yeni Asır Gazetesi’indeki köşe yazısında işleyen Prof. Dr. Mehmet Demirci’nin tanımıyla “milli kültürümüzün kalelerinden biridir”. diye konuştu.

Kaynak: İHA