Hanefi Avcı'nın Avukatı, Aym’nin Kararını Değerlendirdi

Anayasa Mahkemesi’nin Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın haklarının ihlal edildiğine karar vermesinden ardından açıklamada bulunan avukatı Fidel Okan, “Son kontroller yapılmaktadır.

Hanefi Avcı'nın Avukatı, Aym’nin Kararını Değerlendirdi
Bunlar yapıldıktan sonra imzaya açıldıktan sonra mahkeme gönderdikten sonra tahliye kararı çıkacaktır” dedi.


Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru karara bağlandı. Anayasa Mahkemesi, Hanefi Avcı'nın haklarının ihlal edildiğine karar vermesinden ardından Avcı’nın avukatı Fidel Okan, İHA muhabirine değerlendirmede bulundu.

“ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI BİR TAHLİYEDİR”
Hanife Avcı kararı iki değerlendirmeye tabi tutulabileceğini belirten Okan, şunları söyledi:
“Birincisi burada mahkeme gene Balyoz davasıyla karşılaştırdığımızda orta da kesin bir hüküm yok. Ortada Devrimci Karargâh dosyasında mahkemenin vermiş olduğu 15,5 yıl hapis cezası var. Buna ilişkin olarak Yargıtay’da devam eden bir süreç var. Uzun tutuklulukla ilgili olarak Anayasa Mahkemesine yapılan bir başvuru var. Anayasa Mahkemesine vermiş olduğu kararda bu sadece uzun tutukluluğa ilişkin halk ihlali kararı. Anayasanın 19. maddesinin 7. fıkrasına dayalı olan karar. Anayasa Mahkemesi ayrıca iki ayrı akar vermiş. Hanefi Avcı’nın ilk tutukluğuna ilişkin, yapılan itirazın kabul edilemez görmüş ve bu anlamda tüm başvuruları ret etmiştir. Ancak tutukluluk devam ederken tarafımızdan yapılan itirazların mahkeme tarafından yeterli gerekçelerle karşılanmamış olması noktasında da yine bu fıkraya dayalı olarak bir halk ihlali kararı vermiştir. Bunun hukuktaki karşılığı, her ne kadar Yargıtay ve Ağır Ceza Mahkemelerinin tahliye kararı verme noktasında olsa da Anayasa Mahkemesinin kararı bir tahliyedir.”
“ANAYASA MAHKEMESİ ESASINA İLİŞKİN, YARGILAMAYA İLİŞKİN BİR KARAR VERMİŞ OLMUYOR, TUTUKLAMAYA İLİŞKİN BİR KARAR VERMİŞ OLUYOR”
Anayasa Mahkemesinin aldığı kararın imzaya çıkmadığını kısa sürede tahliye içerisinde tahliye kararı çıkacağını ifade eden Okan, şunları kaydetti:
“Bu anlamda daha karar yazılmamıştır. Daha doğrusu yazılan karar imzaya çıkmamıştır. Son kontroller yapılmaktadır. Bunlar yapıldıktan sonra imzaya açıldıktan sonra mahkeme gönderdikten sonra tahliye kararı çıkacaktır. Hanife Avcı tahliye olacaktır. Sonrasında ise Yargıtay’daki dava devam edecektir. Yargıtay’da verilecek olan karar bu anlamda Hanife Avcı’nın geleceğini bir anlamda belirleyecektir. Anayasa Mahkemesi esasına ilişkin, yargılamaya ilişkin bir karar vermiş olmuyor. Tutuklamaya ilişkin bir karar vermiş oluyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi tehlikesi devam ediyor.”

“YAŞADIĞIMIZ SÜREÇTE HANEFİ AVCI’NIN NE KADAR HAKLI OLDUĞUNU GÖRMÜŞ OLDUK”
Hanefi Avcı’nın yazmış olduğu kitabında tehlikenin daha önceden söz ettiğini söyleyen Okan, “Hanefi Avcı’nın içeri girmesinin nedeni de mevcut cemaat yapılanmasının Türkiye’deki her kuruma sızmış olması. Yargı içinde de ciddi bir yapılanmaya girmiş olması. Özel Yetkili Mahkeme’de bir çok hakim ve savcının cemaat mensubu olduğu zaten Hanefi Avcı’nın yazmış olduğu kitabında çok açık bir şekilde yazılmıştır. Bu kitap yazıldıktan sonra da zaten kendi geleceğinin ne olacağını kitabında açıkça ifade etmiştir. Bu noktada Türkiye’nin her kesimini daha bu tehlikenin farkında olmayan, o zamanlar bunu tehlike olarak görmeyen, o zamanlar bu cemaat yapılanmasının düzgün bir yapılanma hizmet teşkilatı olduğunu söyleyen kişilere ve herkese bunu ifade etmiştir. Yaşadığımız süreçte Hanefi Avcı’nın ne kadar haklı olduğunu görmüş olduk” dedi.

“HANEFİ AVCI, TAHLİYE EN AZINDAN ÖZGÜRLÜĞÜN BİR MUTLULUĞUNU YAŞAYACAK”
Hanefi Avcı’nın tahliyenin ardından özgürlüğünü yaşayacağını ve mücadeleye devam edeceğini vurgulayan Okan, şunları söyledi:
“Arkadaşları ile görüştüm. Çarşamba günü bir görüşme gerçekleştirmişler. Bazı önemli siyasetçilerin de kendisi ile görüşme yaptığını biliyorum. Hanefi Bey bundan sonraki süreçte doğal olarak bir tahliye en azından özgürlüğün bir mutluluğunu yaşayacak. Sonraki aşamada da mücadeleye olduğunu gibi devam edecek. Bu aşamada söylenebilecek tek şey en kısa zamanda bir iki gün içerisinde özgürlüğüne kavuşmasını dilemektir.”
Kaynak: İHA