(özel Haber) Tespih Onların Yaşam Tarzı

Tespih meraklıları, Gaziantep’te bulunan ve adeta bir tespih borsasını andıran tarihi Velic Pasajı’nda buluşuyor.

(özel Haber) Tespih Onların Yaşam Tarzı

Gaziantep’te bulunan ve sadece tespih meraklılarının bildiği Velic Pasajı, tespih meraklısı insanların toplanma noktası olmuş durumda. Velic Pasajı’nda toplanan ve kendilerinde tespihin bir hastalık olduğunu ifade eden tespih meraklıları, tarihi Velic Pasajı’nda çaylarını yudumlayarak saatlerce tespih muhabbeti yapıyor. Bir tespih borsasını andıran mekanda tespih fiyatları, tespihlerin kalitesi, antika değeri taşıyan tespihler konuşuluyor. Sıcak çay eşliğinde sohbet eden ve gayet samimi bir ortamları bulunan tespih meraklısı insanlar, bu işi hobi olarak yaptıklarını kaydetti.

Günlük geldikleri tarihi pasajda, çeşitli taşlardan oluşan tespih koleksiyonu bulunan tespih meraklıları, tespihlerini birbirleriyle yarıştırıyor. Tespih meraklılarının ellerinde küçük bir servet denilebilecek kadar değerli tespih koleksiyonları bulunuyor.

Tarihi pasajda göze çarpan diğer bir ilginç durum ise insanların iskambil kağıdı gibi çeşitli oyunlar yerine sadece tespihlerle ilgilenmesi. Tarihi pasaj, dünya genelinde de tespih meraklıları tarafından biliniyor ve pasaja günlük olarak yakın illerden gelen tespih meraklıları bulunuyor. Pasajda tespih meraklıları için bir çay ocağı ve tespih torna atölyesi bulunuyor

Tespih tornası yapmakta olan Hüseyin Çiftçi, 30 yıldır tespih taşı işlediğini ve bu işin kendisinde bir hastalık haline geldiğini belirtti.

Adıyaman'dan hemen hemen her gün Velic Pasajı'na geldiğini belirten Mehmet Bayi ise pasaja gelmediği zamanlar rahat olamadığını ve tespihin kendisinde vazgeçilmez bir tutku olduğunu söyledi.


Kaynak: İHA